Első ülését tartotta a területi védelmi bizottság agrárágazati munkacsoportja a megyeházán. A résztvevők fő feladata a két Velencei-tó méretű Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó működtetéséhez kapcsolódó adatok összegyűjtése, szükség esetén naprakész biztosítása.

A Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó akár fél méterrel is képes csökkenteni az áradó folyó vízszintjét. A nem állandó tározót 2012-ben adták át, azóta még nem volt szükség a műtárgyak megnyitására és az ártér elöntésére, ugyanakkor erre a helyzetre fel kell készülni! – emelte ki Ignácz Balázs, a védelmi bizottság elnöke az agrárágazati munkacsoport tanácskozásán. Elhangzott, hogy a tározó területén gazdálkodás folyik és egy esetleges elárasztás esetén előzetesen kell számolni a lehetséges károkkal.

A munkacsoportban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár képviselői, a hevesi járási védelmi bizottság elnöke, valamint a kormányhivatal érintett szakterületeinek vezetői vesznek részt.

A Közép-Tisza vidékét több, jelentős károkat okozó árvíz is érintette az elmúlt évtizedekben, amelyek közül az egyik legpusztítóbb a 2000-es tavaszi ár volt. Azóta a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében több apasztó tározó épült, amelyek közül még csak a tiszaroffi bizonyított éles helyzetben, 2010-ben kellett megnyitni.

(Heves Vármegyei Kormányhivatal)