A vármegye területét érintő villámárvizekkel kapcsolatos tapasztalatokat összegezték a területi védelmi bizottság munkaértekezletén szerdán Gyöngyöstarjánban.

Mint ismert, a közelmúltban rövid idő alatt leesett nagy mennyiségű csapadék a vármegye több településén is okozott károkat, Gyöngyöstarjánban pedig két halálos áldozatot is követelt. A védelmi bizottság meghívott tagjai egyperces néma csenddel emlékeztek az elhunytakra.

A munkaértekezletet Ignácz Balázs főispán, a területi védelmi bizottság elnöke nyitotta meg, majd Horváth László, Gyöngyös és térsége, valamint dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője méltatta a védekezésben résztvevők munkáját.

Elhangzott, folytatni kell azon beruházások megvalósítását, amelyek az ilyen rendkívüli helyzetek megelőzésében játszanak fontos szerepet. Legutóbb Bükkszéken készült el kormányzati támogatásból a csapadékvíz-elvezető rendszer.

Az értekezleten a katasztrófavédelem, mentőszolgálat, közút, a vízügyi igazgatóságok és a rendőrség képviselői is beszámoltak a villámárvizekkel érintett területeken végzett feladataikról. A települési szintű védekezésről az érintett polgármesterek adtak tájékoztatást. Az árvízzel sújtott területek fertőtlenítéséről Jónásné Csegezi Tímea, népegészségügyi osztályvezető beszélt.

(Heves Vármegyei Kormányhivatal)