Hazai forrásból valósult meg az Eger-Egerszalók-Hőforrás közötti Völgyfeltáró út melletti kerékpárút. Az új, 5 kilométeres szakasz része a nemzetközi EuroVelo 14 kerékpáros túraútvonalnak is, így a turizmust és a lakossági közlekedést egyaránt szolgálja - mondta Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a pénteki ünnepélyes átadón.

Az új bicikliút révén lehetővé vált Felsőtárkányból, Eger városán keresztül, Egerszalók és Demjén híres fürdőinek biztonságos kerékpáros elérése –  mondta Révész Máriusz, aki egykor egri főiskolásként gyakorta biciklizett a szalóki hőforráshoz. A kormánybiztos emlékeztetett arra is, hogy Hollandia és Dánia után Magyarországon kerékpároznak a legtöbben Európában és a magyar kormány számára kiemelt terület a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése. A Völgyfeltáró út melletti szakasz az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, 432 millió forintból valósult meg.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszönetet mondott mindazoknak, akik a tervezésben és kivitelezésben részt vettek. Mint mondta, a Demjéni völgytől a Bükk kapujáig kiépült útvonal pozitívan hat majd az itt élők életminőségére, hiszen egészséges közlekedési formát, kikapcsolódást, aktív sportolási lehetőséget biztosít a családoknak.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint ez a kerékpárút – emelkedői révén is - „megdobogtatja a szívet”. Az építéshez több mint 2.000 tonna aszfaltot használtak fel a szakemberek, megújították az árkokat és az átereszeket, szegélyt építettek és védőkorlátot is elhelyeztek.

A beruházás elkészülését üdvözölte Varga István, Egerszalók polgármestere és Minczér Gábor, Eger alpolgármestere is.

Az eseményről készült galéria megtekinthető a "kapcsolódó anyagok" menüpontban.
Fotók: Gál Gábor

(Heves Megyei Kormányhivatal)