Magyarország időarányosan nem csupán teljesítette, hanem túlteljesítette az Európai Unió 2020 és 2025 közötti időszakra szóló áldozatsegítési stratégiájának elvárásait - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Egerben, a helyi áldozatsegítő központ megnyitó ünnepségén.

Varga Judit kiemelte, hogy a hazai áldozatsegítés rendszerét időről időre érő kritikákkal ellentétben Magyarország ezen a területen az elmúlt időszakban európai mércével is példamutató munkát végzett  és eredményeket tud felmutatni. Ezt a teljesítményt az Ukrajnában zajló háború miatt szenvedőknek "emberfeletti igyekezettel" nyújtott humanitárius segítséghez hasonlóan az unió is elismeri - tette hozzá.

Mint mondta, a bűncselekmények elszenvedőihez közvetlenül érkezik a segítség, a központok munkatársai együttműködve a rendőrséggel és a polgárőrséggel, az áldozatokat célzottan keresik fel. Kiemelt hangsúlyt helyeznek a krízishelyzet gyors megoldására és az elszenvedett károk enyhítésére- tette hozzá.

A miniszter beszélt az azonnali pénzügyi segélyről, az állami kárenyhítésről, és kitért arra, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti a bűnözés, azon belül is a nőkkel szembeni erőszak visszaszorítását, valamint elkötelezett a gyermekvédelem és az áldozatsegítés területén.

A segítségnyújtás formáiról részletesen az áldozatsegítő központok weboldalán olvashat: https://vansegitseg.hu/

(Heves Megyei Kormányhivatal)