A húsvéti előkészületek legjellemzőbb termékeit ellenőrzi országos vizsgálat keretében a fogyasztóvédelmi hatóság. Heves megyében három ünnepi élelmiszerből vettek mintát, de vizsgálták az ártájékoztatást és a mérlegek szabályosságát is.

Az ünnephez kötődő jellegzetes termékek forgalmazását ellenőrzi a fogyasztóvédelem. Heves megyében vásárolt csokifigurát, sonkát és kalácsot is vizsgáltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriumában. Ilyenkor a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülését, valamint a címkén feltüntetett értékek valódiságát ellenőrzik. A megyéből beküldött minták megfeleltek a szabályoknak.

A mintavételi vásárlásokon túl eddig 24 helyszíni ellenőrzést folytattak le a szakemberek. Vizsgálták a nyitvatartás kiírását, a vásárlók könyvének meglétét és a szabályos árfeltüntetést is. Eddig mindössze három alkalommal tártak fel jogsértést, mindhárom esetben a mérleg hitelesítésével volt probléma. A hatóság kötelezte az érintett vállalkozásokat a jogszerű állapot helyreállítására.

A kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei az ünnep végéig folytatják a szezonális termékek ellenőrzését!

(Heves Megyei Kormányhivatal)