Munkavédelmi tájékoztató fórumot tartottak a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emléknapjához kapcsolódóan a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egri épületében. A kormányhivatal szakemberei a jogszabályváltozásokra, a biztonságos munkavégzés szabályaira is felhívták a résztvevők figyelmét.

Szabó Zsolt, a Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály vezetője hangsúlyozta, hogy a hatóság tájékoztatással, ellenőrzésekkel segíti a szabályos foglalkoztatás és a biztonságos munkavégzés ügyét.

Elhangzott, hogy  Heves megyében 2021-ben 722 munkabalesetet jelentettek (2019-ben 837, 2020-ban 731 baleset történt). Ketten vesztették életüket megyénkben munkavégzés közben.

A hatóság tavaly 386 munkáltatót ellenőrzött, közel hatvan százalékuknál találtak valamilyen szabálytalanságot. A munkavállalók súlyos és közvetlen veszélyeztetése miatt 20 alkalommal került sor munkavédelmi bírság kiszabására.

Megyénkben a korábbinál több, 10 csonkulásos munkabaleset történt, ezért a szakemberek külön kitértek ezek bemutatására az előadásukban. Mint hangsúlyozták, szabályos munkavégzéssel a felvázolt esetek mindegyike megelőzhető lett volna!

(Heves Megyei Kormányhivatal)