­­„Hajdú-Bihar megyei munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatása 2022” elnevezéssel új munkaerőpiaci program indult a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámcsökkentésében érintett munkavállalóinak elhelyezkedése érdekében.

A kormány célja, hogy megőrizze a munkaalapú társadalmat és megvédje a munkahelyeket, ezért mind a három érintett megyében és a fővárosban – így Hajdú-Bihar megyében is – támogatott képzésben vehetnek részt a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámleépítésben érintett dolgozói. Ennek érdekében a Technológiai és Ipari Minisztérium jóváhagyta a „Hajdú-Bihar megyei munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatása 2022” munkaerőpiaci program indítását. A programban személyre szabottan, álláskeresést ösztönző juttatással valósul meg a képzésük, átképzésük, így akinek eddig nem sikerült másik munkahelyen elhelyezkednie, ennek segítségével könnyebben térhet vissza a nyílt munkaerőpiacra. A kormányhivatalok segítségével megyénként olyan szakmai képzésekhez csatlakozhatnak, amelyek a helyi munkaerő-piaci kereslethez igazodnak.

A mintegy félmilliárd forintból megvalósuló program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt támogatást, a csoportos leépítés folyamata szerinti ütemezésben. A képzési támogatás összege havi bruttó 250 ezer forint fejenként, amiből a résztvevők – mivel az álláskeresői támogatásokat csak személyi jövedelemadó és nyugdíjjárulék levonása terheli – 187 500 forintot kaphatnak kézhez a képzés ideje alatt, maximum 12 hónapon keresztül.

A programban való részvételre az elbocsátott dolgozók a területileg illetékes kormányhivatal járási foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek. További információ a programmal kapcsolatban itt olvasható.

(HBMKH)