­Tíz éve töretlen sikerrel hirdeti meg a kormány a Nyári diákmunka programot, amelyre idén nyáron országosan 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Az elmúlt tíz évben több, mint 27,5 milliárd forinttal támogatta Magyarország Kormánya mintegy 267 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzését.

A program keretében a 16-25 év közötti, nappali tagozatos, munkaviszonyban nem álló, vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező diákok számára idén két típusú diákmunkára nyílik lehetőség:
-    az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, valamint egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok legfeljebb napi 6 órában vállalhatnak munkát;
-    a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén a diákok foglalkoztatása legfeljebb napi 8 órában történhet.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében
174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken. A kormány döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142-181 ezer forintot.

Hajdú-Bihar vármegyében mintegy kétezer diák foglalkoztatására 262 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány, ezen felül a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal - a Nemzeti Foglalkoztatási Alap decentralizált keretének terhére - további 40 millió forint átcsoportosításáról döntött, így a Nyári Diákmunka vármegyénkben összesen 302 millió Ft forrásból valósulhat meg.

A diákok 2023. június 15-től - a program indulásával egy időben - regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain. A támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-ével állhatnak munkába, és egészen augusztus végéig vállalhatnak munkát.
A Nyári Diákmunka Programmal kapcsolatos minden további, lényeges információ a munka.hu weboldalon érhető el.

(HBVKH)