A Balmazújváros-Lászlóházai és a Debrecen, Határ úti telephelyekről a veszélyes hulladékok teljes mennyisége az ígért határidőre elszállításra és ártalmatlanításra került, a telephelyeken a rendrakás megtörtént – jelentette be Balmazújváros-Lászlóházán található veszélyes hulladéklerakónál tartott sajtótájékoztatón Rácz Róbert kormánymegbízott.

Mint ahogy a 2015. október 13-án az ugyanitt megtartott tájékoztatón elhangzott, egy hulladékgazdálkodással foglalkozó Kft. Balmazújváros-Lászlóházai telephelyén megközelítőleg 2000 tonna és a Debrecen, Határ úti telephelyén közel 700 tonna veszélyes hulladékot tárolt, amelyet – a fennálló jogszabályok alapján – tovább nem tarthatott itt, el kell szállítania ártalmatlanításra. A Kft. azonban négy éve felszámolás alá került, így nem volt, aki a veszélyes hulladék ártalmatlanításáról gondoskodjon.
-    Az ilyen helyzetekben az állami helytállásra van szükség – mondta Rácz Róbert, - ezért a Magyar Kormány úgy döntött, hogy 400 millió forintot különít el a kármentesítésre, a feladatot pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnak kellett elvégeztetnie.
Rácz Róbert ezúton mondott köszönetet a kármentesítést végző Kristály 99 Kft-nek, hogy határidőre, és az adott költségkereten belül minőségi munkát végeztek. Szétválogatták a hulladékot (megsemmisíthető, újrahasznosítható, tovább tárolható), újracsomagolták, elszállították és a telephelyen kívül a közvetlen környékét is megtisztították a szennyeződésektől. Lászlóházáról 1.893 tonna, Debrecen, Határ útról  673 tonna hulladékot szállítottak el.
A kormányhivatal felvette a kapcsolatot a hulladékgazdálkodási cég  felszámolójával, hogy a felszámolás során legalább az összeg egy része visszakerüljön az államkasszába. Ennek eredményeképpen a felszámoló jelezte: az állam által biztosított 400 millió forintot az "A" besorolású igények között tartják számon, azaz a felszámolt cég vagyona ismeretében az elsők között fogják kiegyenlíteni.

(HBMKH)