Júniusban megkezdődik a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek árverés útján történő értékesítése.

Országszerte mintegy 22 ezer hektár állami tulajdonban lévő földterület kerül kalapács alá. A licit Győr-Moson-Sopron vármegyében hozzávetőleg 400 hektárt érint.

Az árverésekre kialakított szabályrendszer lehetővé teszi, hogy átláthatóan, nyilvános keretek között történjen meg az állami földek értékesítése.

Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő természetes személy vehet részt, akinek az életvitelszerű lakáshasználati helye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve olyan településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságban van.

A licitáláshoz a földrészlet kikiáltási árának 10 százalékos árverési biztosítékként való megfizetése szükséges, melyet az árverezőnek – helyrajzi számonként - a hirdetményben meghatározottak szerint kell megfizetnie, legkésőbb az árverést megelőző harmadik munkanap nulla óráig.

Az elővásárlásra jogosultak az árverésen élhetnek e jogukkal, a helyszínen személyesen kell az elfogadó nyilatkozatot megtenniük, de nem szükséges licitálniuk, elég a licit leütése után a legmagasabb összegnek megfelelő vételi ajánlatot tenniük.

Győr-Moson-Sopron vármegyében összesen 8 földrészlet kerül értékesítésre, az árveréseket a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal bonyolítja le július 12-én és július 13-án a Győr, Arató utca 5. szám alatt.

Az árverésre kerülő ingatlanok részleteit, a regisztrációval és a licitálással kapcsolatos valamennyi tudnivalót vármegyénkben a május 22-én közzétett hirdetmények tartalmazzák, melyek a kormányhivatal honlapjáról tölthetők le.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)