A kormány az egészségügyi veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítésére több foglalkoztatás élénkítő programot is hirdetett a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretén belül. Ilyen például >>>

-    a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása,
-    a mérnöki, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók bértámogatása, és
-    a GINOP Program keretében meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatás.

A programok célja a bérköltségek állami támogatása útján a munkahelyek megőrzése.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás keretein belül a kieső munkaidő egy részében a munkavállaló a munkavégzéshez kötődő fejlesztésen vesz részt, amely időtartamra munkabér illeti meg. A csökkentéssel érintett munkaidőre járó munkabér hetven százaléka részben vagy egészben állami forrásból kerül kifizetésre. A támogatást a munkáltatónak és a munkavállalónak együttesen kell kérelmeznie. A támogatás igénybevételével mindkét felet jogszabályban meghatározott kötelezettségek terhelik.

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal a munkáltató kérelmére a veszélyhelyzettel összefüggő gazdasági okból, legfeljebb 3 hónapos időtartamra bértámogatást nyújthat az innovációs törvény szerinti mérnöki, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók részére.

A GINOP programok keretein belül a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként került meghirdetésre a munkahelyteremtő bértámogatás. A munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha állami foglalkoztatási szervnél programrésztvevő, hátrányos helyzetű álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A támogatás folyósításának időtartama fix 6 hónap, további fix 3 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100%-a, de legfeljebb havi 200.000,- Ft.

Bővebb információért kérjük, forduljanak a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályához, vagy a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályaihoz, amelyeket az alábbi elérhetőségeken kereshetnek fel:

Hatóság megnevezése Elérhetőség
Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal
Foglalkoztatási, Munkaügyi
és Munkavédelmi Főosztálya
fmm[kukac]gyor.gov.hu
(96) 795-901
Csornai Járási Hivatal
Foglalkoztatási Osztály
foglalkoztatas.csorna[kukac]
gyor.gov.hu
(96) 261-654
Kapuvári Járási Hivatal
Foglalkoztatási Osztály
foglalkoztatas.kapuvar[kukac]
gyor.gov.hu
(96) 242-688
Mosonmagyaróvári Járási Hivatal
Foglalkoztatási Osztály
foglalkoztatas.mosonmagyarovar[kukac]
gyor.gov.hu
(96) 219-855
Soproni Járási Hivatal
Foglalkoztatási Osztály
foglalkoztatas.sopron[kukac]gyor.gov.hu
(99) 506-330
Győri Járási Hivatal
Foglalkoztatási Osztály
foglalkoztatas.gyo[kukac]
gyor.gov.hu
(96) 795-809

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)