A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja alkalmából a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal április 28-án munkavédelmi szakmai nyílt napot tartott.

Az emléknapon különböző munkavédelmi szervezetek, alapítványok szerveznek megemlékezést, ahogyan a munkavédelmi hatóságok is. Ez az alkalom felhívja a figyelmet az értékteremtő munkára, és arra, hogy mennyire fontosak a biztonságos munkavégzés feltételei.

A nyílt nap célja, hogy a munkavédelem társadalmi fontosságára terelődjön a figyelem, továbbá ezen a napon kiemelt szerepet kap a tájékoztatás és a tanácsadás, amely elősegítheti a munkabalesetek megelőzését.

Az emléknap győri helyszínén dr. Bérdi András, a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály osztályvezetője köszöntötte a meghívottakat, és a gyertyagyújtást követően a résztvevők az alábbi témában hallgathattak meg előadásokat a hatóság munkavédelmi szakügyintézőitől:
- foglalkozási megbetegedés gyanúk kivizsgálásának folyamata, különös tekintettel a koronavírus okozta megbetegedésekkel kapcsolatos bejelentésekre,
- az emberi tényező, a hibázás,
- egy súlyos munkabaleset kivizsgálása,
- munkabalesetek vizsgálatainak tapasztalatai.

A rendezvényen kis- és középvállalkozók, munkavédelmi szakemberek és munkavédelemi képviselők vettek részt. A szakmai előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük volt a hatóság munkatársainak kérdéseket feltenni és a személyes konzultációra is.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)