Október közepén a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött el a 2021/2022-es tanév őszi vizsgaidőszaka. A vizsgákat idén is az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok közösen szervezték meg. Idén ősszel 193 intézményben összesen 17 399 diák érettségizik, a lebonyolításban pedig 242 érettségi vizsgabizottság működik közre országos szinten.

Megyénkben összesen 871 fő jelentkezett az őszi érettségi vizsgára, ebből 492-en emelt szinten, további 469 diák pedig középszinten. Középszinten 19 féle vizsgatárgyból jelentkeztek érettségi vizsgára. A kötelező vizsgatárgyakon túl, mint a magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem, kötelezően választandó idegen nyelveken is vizsgáznak a fiatalok, de a legtöbben informatikából tesznek érettségi vizsgát. Emelt szinten 21 féle vizsgatárgyból jelentkeztek, a vizsgázók több mint fele angol nyelvből.

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. Azoknak, akik tavasszal a koronavírus világjárvány miatt nem tudtak eleget tenni vizsgakötelezettségüknek, az érettségi pótlása ingyenes. Az előrehozott (42,1%) és a szintemelő (25,9%) vizsgák aránya a legnagyobb, ezeket követik a javító (14,2%), az ismétlő (7,6%), a rendes (6,8%) és a kiegészítő (3,1%), valamint a pótló vizsgák (0,3%).

Az írásbeli vizsgákat október 15-28., az emelt szintű szóbeliket november 11-15., a középszintű szóbeliket pedig november 22-26. között tartják.

A kijavított emelt szintű dolgozatokat Győr-Moson-Sopron megyében 2021. november 8-án tekinthetik meg a vizsgázók, a javítással kapcsolatos vizsgázói észrevételeket pedig november 9-én 16 óráig tudják benyújtani.

A 2021-es őszi érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)