A Hepatitis Világnapjával minden évben július 28-án hívják fel a figyelmet a vírusos hepatitis globális terhére és valódi nagyságrendjére, valamint a megelőzés fontosságára. 2020 szlogenje: „Keresd a hiányzó milliókat”, hiszen világszerte 290 millió ember él vírusos hepatitisszel anélkül, hogy tisztában lenne vele.

A hepatitis vírusnak 5 típusa ismert A, B, C, D és E merőben eltérő terjedési, megelőzési és terápiás módokkal.

Az A és B típussal szemben rendelkezésre áll védőoltás, a B elleni védőoltás a D-vírussal történő fertőződés esetére is védelmet biztosít. Az E megelőzésére védőoltás nincs, de a higiénés szabályok betartásával, kézmosással, a zöldségek és gyümölcsök mosásával a fertőzés terjedése megelőzhető.

A C típusú ágensre védőoltással nem rendelkezünk. A fertőzés hosszú éveken keresztül, akár évtizedekig is tünetmentesen lappanghat. Ez az egyik nagy veszélye, hiszen „észrevétlensége” miatt krónikus májgyulladáshoz, majd visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz, akár májzsugorhoz, májrákhoz is vezethet. Krónikus Hepatitis C esetén az érintettek 60-70 százalékánál kialakul a krónikus májbetegség, 5-20 százalékánál pedig a májzsugor. A legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, a közös tűhasználat kerülése. Tetoválással és testékszer behelyezésével is fertőzhet, ha a festék, vagy tű fertőzött. Szexuális úton ritkábban terjed, mint a HBV, 1-5 százalékban vihető át a partnerre. Ez a vírus sem terjed nyállal.

Magyarországon a hepatitis C vírushordozók aránya 0,7%-ra tehető. Pontos számok azért nincsenek, mert a HCV fertőzöttek nagyobb része nem is tud betegségéről. Védőoltás ugyan továbbra sincs, de a korszerű gyógyszerek megjelenésével és elérhetőségével három hónap alatt és gyakorlatilag mellékhatások nélkül gyógyulhat meg a betegek több mint 90%-a. Kijelenthető, hogy a HCV, ez a nem is olyan régen még rettegettnek számító betegség gyógyíthatóvá vált. Azonban észrevétlensége miatt ma is alvó oroszlánnak számít.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)