Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF szervezetével karöltve 1992 óta augusztus 1-jét jelölte meg az Anyatejes Világnapnak.

Valamennyi szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag az anyatejes táplálást javasolja, de az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.

Az anyatej a legteljesebb táplálék a kisbaba számára, könnyen emészthető, hőmérséklete is pont ideális és minden a csecsemő fejlődéséhez szükséges anyagot megfelelő arányban tartalmaz. A szoptatás során az anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymáshoz, ami a gyermek egész életére kihat, pl. magabiztosabb lesz, és jobban tűri a stresszt.

A védőnőnek kiemelt szerepe van az anyák felkészítésében, támogatásában, segítésében a szoptatásban, az anyatejjel való táplálás szorgalmazásában. A tanácsadásadásokon, családlátogatások alkalmával egyéni felkészítéssel, közösségi szinten – a szülésre felkészítő tanfolyamok során – sokat tesznek a szoptatás népszerűsítése és minél szélesebb körű társadalmi elfogadtatása érdekében.

A gyermekorvosok és védőnők kiemelkedő munkájának köszönhetően Győr-Moson-Sopron megyében az utóbbi években az országos átlagot meghaladóan, folyamatosan emelkednek e statisztikai mutatók. 2019-ben a jelentések alapján, az első 4 hónapban kizárólag anyatejjel táplált volt a kisbabák több mint 55%-a, 6 hónapos korban kizárólagosan anyatejet kapott a 41,3%-uk, 1 éves kor után a pedig a csecsemők 39,9%-a anyatejjel táplált volt.

28 évvel az Anyatejes Világnap meghirdetése után is fontos szempont a szoptatás minél hosszabb ideig tartó ajánlása, ami a prevenció jelentőségét biztosíthatja.

A hagyományok alapján minden évben augusztus 1-jén, a szülők bevonásával a védőnői körzetekben ünnepséget tartanak. A megemlékezések az idei évben a járványügyi helyzet miatt online formában történnek, ezzel is hangsúlyozva a prevenció és a higiénés szabályok pontos betartásának fontosságát a szoptatás gyakorlati megvalósításában is.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)