Áder János köztársasági elnök szülővárosában, Csornán, szombaton lerakták a 15 milliárd forintos beruházással épülő ultramodern napelemgyár alapkövét. A japán csúcstechnológiával dolgozó üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti. A beruházást a magyar kormány 1 milliárd forinttal támogatja.

Fotó: GYMS Megyei Kormányhivatal

Az alapkő-letételi ünnepségen Áder János beszédében a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta. – Mindaz, ami itt épül, tisztelt hölgyeim és uraim, közös siker lesz globális egymásra utaltságunkban és ugyanakkor magyar büszkeség is. Mert legyünk büszkék arra, hogy miközben a világ teljes szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal nőtt az elmúlt húsz évben, Magyarország az elmúlt 25 évben 30 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátást. Legyünk büszkék arra, hogy itt egy olyan gyár épül amely XXI. századi technológiával gyártja majd a napelemeket – fogalmazott.

Fotó: GYMS Megyei Kormányhivatal

Szólt arról is, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának is kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a Földön.
"Ezt a versenyt gyermekeink, unokáink érdekében meg kell nyernünk, ez a beruházás ebben segít minket" - mondta az államfő. Áder János úgy fogalmazott: "mindaz, ami itt épül, közös siker lesz globális egymásra utaltságunkban, és ugyanakkor magyar büszkeség is".
Megemlítette, hogy miközben az elmúlt két évtizedben a világ szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal nőtt, Magyarországé az elmúlt negyedszázad során ugyanekkora mértékben csökkent.


Fotó: GYMS Megyei Kormányhivatal

Az ipari komplexum két ütemben épül meg, a gyártás másfél év múlva, várhatóan 2015 második felében kezdődik meg, és az első időszakban várhatóan európai, közép-ázsiai és dél-amerikai piacokra termelnek majd. Az üzemben több mint kétszázan dolgoznak majd, és a tervek szerint hazai alapanyagokat használnak, magyar beszállítók segítségével. Az itt készülő napelemek hatásfoka 30 százalékkal lesz jobb az ipari forgalomban lévő hasonló termékeknél.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)