10 éve töretlen sikerrel hirdeti meg a kormány a Nyári diákmunka programot, amelyre idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. Fejér vármegye vonatkozásában összesen 105.270.000 forint a 2023. évi felhasználható keret nagysága, amelyből 800 diák nyári foglalkoztatása valósulhat meg.

A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését, valamint csökkenti a fiatalkori inaktivitást.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek, akik szolgáltatást kérőként kérhetik nyilvántartásba vételüket az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán. A támogatást önkormányzatok, önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, egyházi jogi személyek, valamint a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások kérelmezhetik. A sikeresen pályázók legfeljebb 2 hónap időtartamra, napi 6 órányi munkavégzéshez kapcsolódó munkabért kaphatnak.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken. A diákok nettó munkabére a 25 év alatti munkavállalók szja-mentességét is figyelembe véve havonta megközelítheti a nettó 142 - 181 ezer forint is.

A diákmunkára speciális szabályok érvényesek: a tizennyolcadik életévét be nem töltött munkavállaló fiatal munkavállaló. A fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet, számára legalább tizenkét óra napi pihenőidőt kell biztosítani, valamint legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható.
A diákok 2023. június 15-től - a program indulásával egy időben - regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-jével állhatnak munkába. Az augusztus végéig tartó program részletei a www.munka.hu portálon olvashatók.

(Fejér Vármegyei Kormányhivatal)