A Fejér Megyei Kormányhivatal 2021. április 13. napjától folyamatosan ellenőrizte a járványhelyzettel összefüggő védelmi intézkedések betartását.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a hatóság vizsgálta többek között az üzlethelyiségek méretével arányos létszámkorlátozás betartását. Az előírások szerint a vállalkozás köteles a bejárat előtt tájékoztatást kifüggeszteni arról, hogy egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében. A maximális létszám betartatását az üzletek különböző módon valósították meg. Egyes üzletekben annyi bevásárlókosár volt kihelyezve a bejáratnál, amennyi a megengedett vásárlói létszám volt. A kevésbé forgalmas üzletekben az eladók számolták az üzletbe be- és kilépő vásárlókat. Más üzletben a biztonsági őr létszámszámlálóval ellenőrizte a vásárlók számát.

A hatóság ellenőrizte továbbá a vásárlóterek és a bevásárlókocsik folyamatos fertőtlenítésére vonatkozó kötelezettség teljesítését, továbbá azt, hogy a vásárlótérben a kézfertőtlenítés lehetősége folyamatosan biztosított-e a vásárlók részére. Az ellenőrzés része volt annak vizsgálata is, hogy az üzemeltető gondoskodott-e arról, hogy az üzleten kívül várakozók betartsák a másfél méter védőtávolságot.  


A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a jogsértő vállalkozások száma csekély. Hiányosság némely esetben abból adódott, hogy nem volt a bejáratnál tájékoztató tábla, és nem helyezték ki a kézfertőtlenítőt. A hibák többségét az ellenőrzés idején azonnal pótolták az üzletekben.


A vállalkozások többsége elfogadta a védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokat, és az előírásoknak megfelelően gondoskodott azok betartásáról és betartatásáról – összegzi a tapasztalatokat a megyei kormányhivatal. Az alacsony kifogásolási számokhoz a vállalkozások jogkövető magatartásán felül a vásárlók tisztességes, előírásoknak megfelelő magatartása is hozzájárult.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály fenti előírásai az ötmillió-ötszázezredik védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon hatályukat vesztették.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)