Projektzáró konferencián számoltak be Szegeden a munkaügyi szakemberek a TÁMOP 1.1.1. öt éves, Európai Uniós támogatású program eredményeiről. A jelenlévő mintegy kétszáz résztvevő az egészségkárosodottakat képviselő civil szervezetek, munkáltatók, a programban résztvevők és partner szervezetek köréből került ki.

Dr. Kovács Zsolt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója megnyitójában elmondta: Komoly siker a közigazgatásban dolgozók számára, ez a program, mert igazolta, hogy az átalakulás, átszervezés nem jelenthet gondot olyan kiváló célok megvalósításában, mint ez is.  Az öt éves program ugyanis akkor indult, amikor a kormányhivatal, mint szervezet még nem is létezett, és a munkaügyi központ még békéscsabai központtal látta el feladatát.

„- Összevonás ide, szétválasztás oda, ez a program nem szenvedett csorbát és itt a zárásnál büszkén elmondhatjuk, hogy csak itt Csongrád megyében 739 főt sikerült bevonni a közös munkába.”- hangsúlyozta az igazgató.

Dr. Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, hogy a megyében közel nyolcszáz résztvevőt számláló program sikerrel zárult és a nyomon követéses vizsgálatok részeredménye alapján mintegy háromszázan már legalább hat hónapja állásban vannak, őket a munkáltató támogatás nélkül tovább alkalmazta. A program során a munkaügyi központ munkatársai gazdag eszközrendszerrel, szolgáltatásokkal, képzések szervezésével segítették az egészségkárosodással élő emberek elhelyezkedését, a munkáltatókat pedig rendszeresen tájékoztatták a pályázat által biztosított kedvező bértámogatási forrásokról, amely sikerrel ösztönözte megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

A mintegy 160 millió Ft megyei költségvetésű program hangsúlyos eleme volt a résztvevők egyéni sajátosságainak figyelembevételével a megmaradt képességekre alapozva a megfelelő munkahely, foglalkoztatási forma kiválasztása – mentorok közreműködésével, munkáltatókkal, képző intézményekkel, civil szervezetekkel és szociális ellátó intézményekkel szoros együttműködésben.

Bacsó Orsolya, a Nemzetgazdasági Minisztérium projekt menedzsere a konferencián a megváltozott munkaképességűek számára biztosított uniós támogatások eredményeiről adott tájékoztatást. Nagyné Zölde Mónika, a Fogyatékos személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai koordinátora a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci esélyeit növelő módszertani lehetőségekről beszélt.

 

Horváth Triznyai Ágnes  program koordinátor a most zárult TÁMOP 1.1.1. projekt eredményeit ismertette. Többek között elmondta, hogy a programot sikeresen befejezők száma 38%-al, a tovább foglalkoztatott program résztvevők száma pedig 79%-al meghaladta a tervszámokat.

Bagó Ildikó, a CSMKH Munkaügyi Központja pszichológiai tanácsadója a munkaügyi központ rehabilitációs tevékenységét, az egyéni és csoportos humán szolgáltatásokat ismertette.

Nagygyörgyné dr. Csáki Katalin, a Contitech Rubber Industrial HR vezetője két, a program keretében a cégnél foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalóval érkezett. Crivelláriné Bellér Éva vegyésztechnikusként, Balogh Árpád biztonsági őrként dolgozik náluk egészségi állapotuknak megfelelő üzemezésben a munkáltató megelégedésére.

Bertáné dr. Bényi Krisztina, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatója elmondta, hogy a TÁMOP 1.1.1. jelenlegi szakasza lezárult, azonban 2013-ban más formában, megújult eszközökkel folytatódik a program, amelynél intézményük veszi át a staféta botot.

Lengyel Zoltán, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal rehabilitációs koordinátora ismertette a TÁMOP 1.1.1. új szakaszának jellemzőit.

A sajtótájékoztatón Laukó Judit program résztvevő beszélt arról, hogy mit nyújtott számára a program. Pénztárosként dolgozott, amikor megromlott egészsége. Az akkor induló programba kerülve különböző tréningen vett részt, majd bértámogatással egy alapítvány alkalmazottja lett. Ötvenfelé közeledve ez akkoriban mentőövnek bizonyult.  Miután egészsége tovább romlott és nem tudta ellátni munkáját, ismét munkanélküli lett. Nem adta fel. Saját költségén Társasház kezelői tanfolyamon szerzett képesítést, így most már otthon, saját ütemében közös képviselőként dolgozik és boldog. A tréningek hasznosnak bizonyultak. Felmérte képességeit, lehetőségeit és lépett.

A konferenciát jelnyelvi tolmács segítette, a meghívó szövegét Braille írással is megjelenítették a szervezők, a gyengén látó érdeklődőket segítette az, hogy a munkaügyi központ szóróanyagainak egy része fekete alapon  jól látható, nagyméretű, citromsárga betűkkel készült. A rendezvényen fellépett a „Gondolatjel„csoport. A 7-20 év körüli hallássérült fiatalok és egészséges barátaik által bemutatott produkció, amelynek során a fellépők ismert zeneszámok szövegét közvetítették jeleléssel sokakat meghatott.

(Varga Márta - kommunikációs vezető)