Számos új szabályt kell betartaniuk a műszaki vizsgaállomásoknak 2023. május 20-a óta. A szektort érintő jogszabályváltozások, valamint a várható új kötelezettségek és lehetőségek megismerése érdekében szervezett közlekedési szakmai fórumot a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a vizsgaállomások képviselői számára.

A járműipar technikai fejlődésével nehezen tud lépést tartani a járművizsgálat módszere – kezdte a közlekedési szakmai napon tartott előadását Mikulás Róbert, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium Közúti Gépjármű-közlekedési Hatósági Főosztályának vezetője.

A szakember arra is kitért, hogy az országos műszaki vizsgaállomásokat érintő egységes audit rámutatott az országos eltérésekre és a jogszabályok pontosításának szükségességére is.

„A 2021. után forgalomba helyezett gépjárművek esetén az EU-s előírások szerint tárolni kell a tüzelőanyag-fogyasztási és CO2 kibocsátási adatokat. Ezeket a tagállamoknak időszakos vizsgálatokon gyűjteniük kell” – mondta el előadása során Mikulás Róbert.

A főosztályvezető elmondta, hogy belga, holland és német mintára várhatóan a részecskeszámvizsgálat is új kötelezettségként jelenik meg a jövőben, a szükséges eszközök a kormányhivataloknál már rendelkezésre állnak.

A műszaki vizsgaállomások ellenőrzésének Csongrád-Csanád vármegyei tapasztalatait mutatta be Gyuris Csaba, aki a prevenció és a partnerség fontosságát hangsúlyozta, de arra is kitért, hogy bár az állomások alapvetően magas szakmai színvonalú munkát végeznek, esetenként mégis előfordulnak jogsértések. 2022. évben a 70 megvalósult ellenőrzésből 10 esetben tártak fel normaszegést a hatóság munkatársai, de a Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztály reményei szerint az esetek száma tájékoztatással, kommunikációval csökkenthető.

(Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal)