Budapest Főváros Kormányhivatala továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vásárlók biztonságára, megkárosításuk megakadályozására és a koronavírus járványt kihasználó trükközők kiszűrésére. A Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársai rendszeresen ellenőrzik az üzleteket, gyógyszertárakat és a webáruházakat, ahol próbavásárlásokat is végeznek. Amennyiben jogsértő magatartással találkoznak, eljárást indítanak a vállalkozásokkal szemben.

Az eddigiek során öt vállalkozásra összesen 950.000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fogyasztóvédelmi Főosztály. A koronavírussal összefüggő, próbavásárlással egybekötött ellenőrzések során három esetben az alapvető élelmiszerek ártájékoztatása nem volt megfelelő (az eladási árak nem kerültek feltüntetésre), két vállalkozás esetében pedig vásárlói megkárosítás történt, mert a kasszánál magasabb összeget számítottak fel, mint ami az ártájékoztatáson szerepelt.

A Fogyasztóvédelmi Főosztály piacfelügyeleti hatáskörében - vámriasztások keretében - ellenőrzi, hogy a fogyasztók biztonsága érdekében kereskedelmi forgalomba csak olyan szájmaszkok kerülhessenek, melyek akkreditált tanúsító intézetek általi tanúsítvánnyal rendelkeznek és biztonságosan felhasználhatóak. Az eddigiek során a Főosztály összesen 1.984.782 db maszk vámkezelését engedélyezte (azaz ezek kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek), míg 40.830 db maszk esetében megtiltotta azok szabad forgalomba bocsátását, azért, mert e termékek nem rendelkeztek hitelt érdemlő megfelelőségi dokumentációval.

A Fogyasztóvédelmi Főosztály kiemelten ellenőrzi azokat a webáruházakat is, ahol koronavírussal összefüggésbe hozható jogsértés gyanúja merül fel. Eddig 16 esetben összesen 3.000.000 forint bírság került kiszabásra e körben.

(BFKH Sajtó)