Idén is a Fővárosi Kormányhivatal adott otthont a metrológiai világnap alkalmából a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal és a Magyar Mérésügyi Egyesület 1874-el közösen rendezett szakmai konferenciának.

A metrológia május 20-i világnapja alkalmából rendezett konferenciát a kormányhivatal Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya 2023. május 9-én. Az eseményen részt vett Sára Botond főispán, Nagy Ádám, a szimpózium rendezésében közreműködő Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára és a Magyar Mérésügyi Egyesület 1874 mellett a szakma több magas szintű képviselője is.
Köszöntőjében Sára Botond főispán örömének adott hangot, hogy ismét a Fővárosi Kormányhivatal adhat otthont ennek a magas színvonalú szakmai eseménynek, Nagy Ádám helyettes államtitkár pedig felvázolta a terület iparügyek szempontjából jelentős céljait és feladatait.
Mivel jelenleg világszerte nagy kihívást jelent a biztonságos és megfizethető élelmiszerek biztosítása – amely az egész emberiséget érinti – a nemzetközi metrológiai szervezetek meghatározása szerint az idei világnap mottója: „Mérések a globális élelmezési hálózat szolgálatában”. Ezért azokra a mérési területekre helyeződik a hangsúly, amelyek a globális élelmezési hálózat szolgálatában állnak: tömeg- és térfogatmérés, hőmérséklet- és nedvességmérés, kémiai összetételmérés, sugárfizikai mérések, áramlásmérések.
A metrológia – a mérés tudománya – kulcsfontosságú szerepet tölt be a tudományos kutatásban, az innovációban, az ipari termékek előállításában, a nemzetközi kereskedelemben, az életminőség javításában és a környezet védelmében.

(BFKH Sajtó)