Elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét Európában. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele.

A fővárosi kormányhivatal már korábban megkezdte az idősotthonok körében az oltásokkal kapcsolatos igények felmérését. Az intézmények az idősek ellátását biztosító orvossal egyeztetve küldik vissza a kormányhivatalnak az oltóanyagra vonatkozó kéréseiket, ezt követően kerül sor a vakcinák kiszállítására. A mai nap is hatvankét idősotthonba vittek ki közel négyezer oltóanyagot a kormányhivatal munkatársai – mondta el Sára Botond kormánymegbízott.

A legtöbb szociális intézmény vállalja az oltások beadását, azok amelyek nem rendelkeznek saját orvossal, vagy az orvos nem tudja vállalni az oltások beadását, a Kormányhivatal oltócsapatok megszervezésével fogja biztosítani az oltások lebonyolítását.

Az idősotthonok lakóin kívül mindenkinek, aki elmúlt 18 éves és négy hónapnál régebben kapta meg a második adag vakcinát, rendelkezésre áll az oltás, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon lehet időpontot foglalni. A fővárosban már tizenhárom oltóponton történik a harmadik körös oltások beadása.

A delta vírusmutáns 60%-kal fertőzőbb, mint az eredeti vírus. A legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak, ezért fontos, hogy regisztráljanak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt követő pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

(BFKH)