Idén már huszonnyolc jó minőségű kijelölt természetes fürdőhely közül válogathatnak a vízpartra vágyók Budapesten és Pest megyében. A jó és kiváló vízminőségű fürdőhelyek közül három a fővárosban és huszonöt Pest megye területén található.

A kormányhivatal a fürdési szezonban a fürdővíz minőségének ellenőrzését havonta végzi, de rendkívüli helyzet, illetve szennyezés esetén külön vizsgálatról is gondoskodik. A fürdővíz minőségi értékelése és a fürdővizek osztályozása a tárgyévi, és az azt megelőző három év fürdési idénye során elvégzett fürdővíz vizsgálatokon alapul. A fürdővizeket – minőségük alapján – „Kiváló”, „Jó”, „Tűrhető”, „Kifogásolt”osztályokba sorolják be.


Budapest és Pest megye területén 2022. évben nyilvántartott engedélyezett fürdővizek és kijelölt természetes fürdőhelyek:

· Joker Horgász- és pihenő tó, Budapest XXIII. kerület
· Lupa Strand, 2011 Budakalász valamint Szentendre
· Lupa Strand Dürer Öböl Budakalász·
SHO BEACH, Budapest XI. kerület
Római-parti Plázs, (1039 Budapest)
· Pázsit tófürdő, Pócsmegyer
· Forgó strand, Dunabogdány
· Postás strand, Szentendre
· Horányi strand, Szigetmonostor - Horány,
· Széchenyi Strand, Göd
· Felsőgödi Strand, Göd
· Nagymarosi Strand,
· Dunakeszi Strand,
· Verőce Strand
· Zebegény Strand,
· Gyömrői Tófürdő,
· Nádas Tófürdő, Vasad
· Malomtó strand, Veresegyház
· D-Beach Strand, Domony
· Rukkel Waterpark, 2336 Dunavarsány
· Vadkacsa Szabadstrand, 2300 Ráckeve
· Kék Horgásztó és Strand, Dunaharaszti
· Tavirózsa Kemping és Strand, (IV. tó) Délegyháza
· Naturista Tóstrand Délegyháza, (V. tó) Délegyháza
· Nomád Kemping és Tóstrand Délegyháza, (IV. tó) Délegyháza
· Dömsödi Strandfürdő,
· Szigetcsépi Szabadstrand,
Szigetszentmártoni strand


A fürdésre alkalmas természetes fürdővizeket és fürdőhelyeket szakemberek jelölik ki ott, ahol rendelkezésre állnak a személyi, tárgyi és vízminőségi feltételek. Magyarország természetes fürdővizeinek idei minősítése az alábbi fürdővízminőségi térképen érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/furdovizminosegi-terkep

Budapest Főváros Kormányhivatala nem javasolja, a nem kijelölt fürdőhelyeken történő fürdőzést, mivel ezeken a helyeken a közegészségügyi feltételek gyakran hiányosak, vagy egyáltalán nem biztosítottak és a víz fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A meder ismeretlen állapota, továbbá az esetleges gyors mélyülés miatt a fürdőzés balesetveszélyes lehet.

(BFKH Sajtó)