A Kulturális Örökség Napjain lehetőség van megismerni a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, vagy részt venni egy-egy műemléki értékeket bemutató sétán.

A szeptember 18-19-ei hétvégén olyan történeti épületek nyitnak ki, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől. Olyan emberek mutatják be ilyenkor a rájuk bízott értékeket, akik nem csak szeretik őket, de ismerik szépségüket, múltjukat, jelenüket és fontos számukra a megőrzésük is.

Budapest Főváros Kormányhivatala ismét csatlakozott ahhoz a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, ahol több mint kétszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal.

A fővárosi kormányhivatal szervezésében az V. kerületi Váci utcában található Új városháza épületével ismerkedhetnek meg a látogatók. A kormányhivatalnak otthont adó látványos, dísztéglás neoreneszánsz épület Steindl Imre keze nyomát viseli. A séta során a 150 éves épületben található Díszteremet is bemutatják, ahol 1875-ben tartották az első Fővárosi Közgyűlést. Az impozáns ülésterem díszes kiképzésű karzatát Lotz Károly freskói díszítik. Az épületben található öntöttvas lépcsőkorlátok, oszlopok pedig a kor mérnöki csúcstechnológiáját dicsérik.

A vezetett séták szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között óránként indulnak.

Bővebb információ: oroksegnapok.gov.hu

(BFKH Sajtó)