Dr. Alakszai Zoltán
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán

Tősgyökeres miskolci családban születtem. Felmenőim között van vasgyári munkás, egyetemi oktató, színházi ember és politikus is, akiktől nyitottságot, az élet széleskörű szemléletét kaptam örökségül. Az önálló véleményalkotás szabadságát tiszteletben tartva, az egységre és a megegyezésre törekedve nálunk mindig természetes volt a közélettel és a politikával foglalkozni.

Keresztény neveltetést kaptam. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumba jártam, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem jogi diplomát. A német és az angol nyelvet tárgyalóképes szinten beszélem.

Már egyetemi tanulmányaim alatt több multinacionális vállalatnál voltam gyakornok, majd egy német hátterű nemzetközi ügyvédi irodában, később a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztéspolitikai Államtitkárságán főosztályvezetőként dolgoztam. Miskolcra visszatérve munkámat polgármesteri kabinetfőnökként, 2016 decemberétől pedig jegyzőként folytattam. 2019-ben – váratlan felkérésre – polgármester-jelöltként indultam az önkormányzati választásokon.

2020. szeptember 10-től Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Kormányhivatalát vezetem. Harmincnégy éves vagyok, nős, egy gyermek büszke édesapja.