A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkatársai is csatlakoztak az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Tavaszi nagytakarítás elnevezésű kampányához. A Környezetvédelmi Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály dolgozói látványos eredményeket érnek el az illegális hulladékok felszámolása terén munkájuk során, de időről időre fontosnak tartják, hogy lakossági akciókban is részt vegyenek.

Legyen…Tőled is tisztább az erdő”- ezzel a felhívással indult útjára az országos Tavaszi Nagytakarítás elnevezésű program. A koronavírus miatti korlátozások pozitív hatása, hogy egyre többen találnak vissza a természethez, így megnövekedett a kirándulók, túrázók száma országszerte, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Emiatt viszont, sajnos nőtt a környezet terhelése is. Sokan az erdőben hagyják szendvicseik csomagoló papírját vagy az üdítős műanyag flakonjaikat. Ezért kampányt indítottak annak érdekében, hogy minél többen ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot, és egy túra alkalmával összeszedjék az elszórt szemetet. Az ügy mellé számos cég, civil szervezet, ismert és népszerű influencer állt, de önkormányzatok és kormányhivatalok is felsorakoztak az ügy mögött.


Az Egererdő Zrt. 6 helyszíne közül a Csernely – Arló közötti Izrai út környékét tisztították meg a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának munkatársai. A munkatársak példát akartak mutatni és ösztönözni a lakosság többi részét a környezettudatos magatartásra.


A Hulladékgazdálkodási Osztály megyénkben komoly szerepet vállal az illegális hulladéklerakás megakadályozásában és felszámolásában. Tudatosság, szigor és határozott fellépés jellemzi működésüket, ennek köszönhetően pedig már alig egy év alatt látványos eredményeket tudnak felmutatni: a hulladékgazdálkodási hatóság munkatársai közel ezer helyszíni ellenőrzést folytattak le és közel 2000 köbméter hulladéktól tisztították meg megyénket. Emellett közreműködtek a veszélyes hulladékok biztonságos kezelésében, kereteket adtak a hulladékkezelő létesítmények megvalósításának és aktívan közreműködtek a megye hulladékgazdálkodásának alakításában.


 

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály)