Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter és Andrä Rupprechter, osztrák agrárminiszter fejtette ki véleményét a májusi bécsi konferencia után, miszerint a GMO kizárása az emberek érdekét szolgálja.

A két hete Bécsben tartott konferencián tíz közép-európai és nyugat-balkáni ország agrár- és környezetvédelmi vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kijelentik, hogy összehangolják a GMO-ra vonatkozó politikájukat. A miniszter ismertetése szerint a nyilatkozatban kijelentik, hogy GMO-mentes és hagyományos mezőgazdaságot szeretnének, és átvennék azokat a tapasztalatokat a szabályozásban, a védjegyezésben és a termelésben, amelyeket Magyarország, Ausztria és a többi elkötelezetten GMO-mentes ország már az elmúlt időszakban kialakított.

Fazekas Sándor jelentős előrelépésnek értékelte a létrejött megállapodást és az érdekek összehangolását. "Magyarország már az elejétől fogva kezdeményező volt a GMO-ellenes összefogásban" - fogalmazott a miniszter. A tárcavezető úgy vélte, hogy versenyelőnyt jelent a GMO-mentes termelés, hiszen a fogyasztóknak GMO-mentes élelmiszerre van igényük és Magyarország nem akarja beengedni a kockázatos mezőgazdasági megoldásokat. Fazekas Sándor kijelentette: mivel hazánk jó minőségű élelmiszer termelésben érdekelt, megvédi az emberek egészségét, a környezet tisztaságát, a biodiverzitást és a hagyományos mezőgazdasági termelést.

Fazekas Sándor emlékeztetett az általa korábban indított Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezésre, amelyhez tizenegy uniós tagállam és hét unión kívüli ország is csatlakozott. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium által kiadott közleményben az olvasható, hogy a fenntarthatóan működő üzemeket, valamint a géntechnikával való előállítástól mentes régiókat védeni kell, nemcsak az egészség és az etikus magatartás, hanem az új piaci esélyek miatt is. "A vidéken működő családi vállalkozások nem tudják felvenni a mennyiségi versenyt a nemzetközi vállalatokkal" - idézi a közlemény az osztrák agrárminisztert. Andrä Rupprechter emlékeztetett: az Ausztriában húsz évvel ezelőtt létrejött GMO-ellenes népszavazási kezdeményezést akkor 1,2 millióan írták alá, azonban a hangulat azóta mit sem változott, hiszen az osztrákok még mindig döntően elutasítják a génmanipulált élelmiszerek fogyasztását.

(Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály (Kép: illusztráció))