A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium a megye államigazgatási vezetőinek rendszeres találkozási alkalma, ahol a megyét érintő aktuális kérdésekről, kihívásokról konzultálnak a résztvevők. Az esemény szakmai fórumként is fontos szerepet tölt be, amelyre vendégelőadók is meghívást kapnak. A novemberi kollégiumon, Dr. Alakszai Zoltán főispán meghívására, dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke tartott előadást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal rendszeres időközönként kezdeményezi az államigazgatási kollégium összehívását, amin a megye államigazgatási, fegyveres és rendészeti szervei is részt vesznek. A szakmai továbbképzésen túl a kollégium célja, hogy szoros együttműködés alakuljon ki a közigazgatási munka színvonalának folyamatos javítása, és hatékonyságának növelése érdekében.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadásában arról beszélt, hogy feladatai két nagy csoportra oszthatók, az egyik az európai uniós források megszerzése és felhasználása, a másik pedig a területi politika fogalomrendszerének és jogszabályi környezetének megújítása. Előbbivel kapcsolatban kiemelte, Magyarország a források felhasználásának tekintetében jóval az uniós országok előtt jár.

Bánné dr. Gál Boglárka előadásában Borsod-Abaúj-Zemplén megye elmúlt egy évtizedben elért gazdasági fejlődését mutatta be. A közgyűlés elnöke kitért a Területi Operatív Program előző programozási időszakára, amelyben a megye számára rendelkezésre álló források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordították. Külön kiemelte a foglalkoztatás támogatását, majd összegzésként megállapította, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága dinamikus növekedést mutatott az elmúlt évtizedben. – Ebben az időszakban rekordmennyiségű és életminőségünket javító fejlesztésekkel találkozhattak a megyében élők. A kormányzati és fejlesztési támogatások együttes hatására sereghajtóból az ország egyik gazdasági motorja lett Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Feladatunk az eddig elért eredményekre alapozva haladni célunk felé, amely a lakosságát megtartó megye – zárta előadását Bánné dr. Gál Boglárka.

Dr. Alakszai Zoltán főispán záró gondolataiban kiemelte, az államigazgatási kollégium stratégiai jelentőségű egyeztetés a megye szempontjából. A közös gondolkodásról szól, de fontos, hogy több legyen szakmai eszmecserénél és tettekre, közös cselekvésre sarkalljon.

- Olyan intézményeket képviselünk, amelyek az emberek életének fontos részét képezik. Ha kihívásokkal szembesülnek, nekünk is ki kell lépnünk a komfortzónánkból, alkalmazkodunk és folyamatosan fejlesztenünk annak érdekében, hogy nehéz időkben is szolgálni tudjuk az állampolgárokat. Több mint egy hivatal, fontos láncszem vagyunk a megye életében.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)