Paul Fox, az Egyesült Királyság újonnan kinevezett magyarországi nagykövete 2020. november 17-én látogatást tett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban, ahol Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott fogadta. Paul Fox élénken érdeklődött a megye helyzetéről, különös tekintettel a járványügyi intézkedésekre, amelyekről Alakszai Zoltán részletes áttekintést adott.

Paul Fox több mint három évtizedes külügyi szolgálati tapasztalattal rendelkezik, moszkvai állomáshelyét követően érkezett Magyarországra 2020 szeptemberében a leköszönő Iain Lindsayt váltva a nagyköveti székben.

A beszélgetés kezdetén a nagykövet elmondta, szeretné megismerni a vidéki Magyarországot, nagy várakozással tekint megbízatása elé. Dr. Alakszai Zoltán bemutatta a kormányhivatal munkáját, majd áttekintő képet adott a megye gazdasági, társadalmi és demográfiai folyamatairól. A legnagyobb megyei beruházók és foglalkoztatók, az idegenforgalom és vendéglátás eredményei, a kiemelkedő kulturális értékek és nemzetközi hírű megyei termékek mind szóba kerültek a megbeszélés folyamán.

Paul Fox érdeklődött a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről és a megye kórházainak helyzetéről. Dr. Alakszai Zoltán részletes tájékoztatást adott az elmúlt hónapok, különösen a járvány második hullámának fejleményeiről, a kormány intézkedéseiről, a kormányhivatal teendőiről és a kórházak felkészültségéről, valamint az orvosok, ápolók rendkívüli helytállásáról.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)