Közzétette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a megye legjobb strandjait.

A megyékben található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt fürdőhely, mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott. Az ilyen természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra teljes hiányából adódnak és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, a gépkocsimosás. Sajnos fokozottan igaz ez a megállapítás a bányatavak környezetére is, ezért a szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja. Jellemző továbbá, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

Az előbbiekben ismertetett kockázatok elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása, melyek megyénkben a következők:

1. Vadna tó, Vadna Park Üdülőközpont két kijelölt partszakasza: (fürdési idény: 2020. június 15-től 2020. szeptember 15-ig)

Vadna 1. számú strand

Vadna 2. számú strand

Üzemeltető: Champion & Grape 2008 Kft.

Szezonkezdeti mintavétel időpontja: 2020. május 13.

Minősítése: kiváló

A tó vize a kijelölt két strandon fürdésre alkalmas, környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz.

2. Mályi tó, Mályi Beach (fürdési idény: 2020.06.03-tól 2020. szeptember 01-ig)

Üzemeltető: Champion & Grape 2008 Kft.

Szezonkezdeti mintavétel időpontja: 2020. május 13.

Minősítése: kiváló

A tó vize a kijelölt strandon fürdésre alkalmas, környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz.

3. Muhi tó, Realxtreme Vízi Paradicsom (fürdési idény: 2020. június 03-tól 2020. szeptember 01-ig)

Üzemeltető: Realextreme Tófenntartó és Halgazdálkodási Kft.

Szezonkezdeti mintavétel időpontja: 2020.05.13.

Minősítése: kiváló

A tó vize a kijelölt két strandon fürdésre alkalmas, környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz.

Az Arlói-tó Suvadás-ligetet, a Hejő-tó, Vice-beach Szabadidőparkot, a Nyékládházi, TSZ-tó strandot, a Mályi-tó Mályi strandot, illetve a mezőzombori Dorgó-tó elnevezésű természetes fürdőhelyet 2020-ben üzemeltetője nem kívánja üzemeltetni. További fontos tudnivaló, hogy a fentebb felsorolt tavak esetében kizárólag a kijelölt partszakaszok vehetők igénybe fürdési célra.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeit minden szezonban rendszeresen ellenőrzik laboratóriumban, így a vizsgálatok a 2020. évi szezonban is folyamatosak. Az eddigiekben elkészült fürdővíz vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy mindegyik eredmény megfelelő volt.

A fürdőhelyek üzemeltetője üzemeltetési szabályzatban rögzíti a fürdőhely szakszerű és biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos részletes műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásait.

Az üzemeltetés szabályai között szerepel többek között a tiszta és rendezett pihenőterület, megfelelő számú hulladékgyűjtő és parkolási lehetőség, az építmények rendszeres takarítása és fertőtlenítése, rovar- és rágcsálóirtás, zuhanyzási és ivóvíz-hozzáférési lehetőség, azonnali elsősegélynyújtás biztosítása, valamint üzemeltetési napló vezetése is.

Hatósági ellenőrzések alkalmával a közegészségügyi feltételek meglétét, a fürdővíz alkalmasságát, a terület tisztaságát, rendjét, az üzemeltetési szabályzatban rögzített előírások meglétének vizsgálata történik.

Esetenként a fürdőzők is jelenthetnek egymásra nézve fertőzőforrást. A 2020. évi természetes fürdővíz idény az új koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzet miatt jelentősen eltér a korábbiaktól. A járványhelyzetre való tekintettel néhány fürdőhasználati és üzemeltetési előírás szigorítása indokolt. A megnyílt természetes fürdőhelyek üzemeltetőinek az előírt óvó-védő rendszabályokat szem előtt tartva kell a fürdőhely működtetését megoldani, a szükséges intézkedések meghozni, a járvány megelőzése, az emberi egészség védelme érdekében.

A COVID-19 fertőzést, megbetegedést okozó SARS-CoV-2 egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek vagy aeroszol belégzésével fertőződhetnek meg. Jelen tudásunk szerint a fekális úton történő terjedés kockázata alacsony. Epidemiológiai bizonyíték sincs széklet-száj úton közvetített fertőzésre. A kezeletlen szennyvízben ugyancsak jelen lehet a vírus nukleinsav, de magát a vírust még egyetlen kutatócsoport sem tudta kimutatni, kezelt szennyvízben pedig már az örökítőanyagot sem. A fentiek alapján igen csekély annak kockázata, hogy szennyvíz közvetítésével SARS-CoV-2 kerüljön a felszíni vizekbe.

Az új koronavírus túléléséről természetes vizekben nincsenek még adatok, de a magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. A vírus természetes fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély.

A strandolni vágyók figyelmébe ajánljuk a következőket:

- A megyénkben található természetes fürdőhelyeken csak kijelölt helyen szabad fürdőzni.

- A természetes vizek a kisgyermekekre különösen veszélyesek lehetnek, ezért sohasem szabad a rábízott gyermeket a vízpart közelében felügyelet nélkül hagyni.

- A fürdővizek partján is bárki kaphat hőgutát. A fürdőzés mellett fokozottan fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadékpótlásra. A legjobb szomjoltó a tiszta ivóvíz, amely mindenhol elérhető. A hőségben kerülendő az alkohol, koffein és magas cukortartalmú italok, energiaitalok fogyasztása.

- A vízparton is kerüljük a káros UV sugárzást. Használjunk megfelelő, magas faktorszámú naptejet. Délelőtt 11 és délután 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, húzódjunk árnyékba, de a szórt fény miatt árnyékban is kenjük be magunkat fényvédő krémmel!

- Amennyiben hőségriasztás van érvényben – különösen a meleg által leginkább veszélyeztetettek – idősek, szív- és érrendszeri, más súlyos betegségben szenvedők -lehetőség szerint kerüljék a tűző napon való tartózkodást.

- Sem sportolás, sem napozás után felhevült testtel ne menjünk a vízbe. Előtte fokozatosan hűtsük le magunkat.

- A természetes vizek partján is fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása – a kijelölt fürdőhelyeken a megfelelő zuhanyzók és illemhelyek erre rendelkezésre állnak.

- A fürdőzés során magunkkal vitt élelmiszereket tároljuk hűtve, könnyen romlandó élelmiszereket (húsfélék, tejjel, tojással készült ételek) ne vigyünk magunkkal. Kerüljük a hőségben a nehéz, zsíros ételek fogyasztását.

- Amennyiben fertőző betegségben szenved - mások egészsége védelme érdekében is – ne menjen közösségi fürdőkbe, kijelölt fürdőhelyekre.

- Amennyiben a fürdőzés után néhány napon belül lázas, vagy enterális tünetekkel (hányással, hasmenéssel) járó megbetegedése alakul ki, forduljon orvosához, és jelezze, hogy korábban hol fürdött.

- A természetes fürdőhelyeket emberi fürdőzés céljára jelölik ki. Ezért oda állatot, házi kedvencet bevinni tilos.

- A természetes strandok vizeit a fenntartók jogszabályi előírások szerint rendszeresen vizsgáltatják. Nem megfelelő vízminőség, vagy rendkívüli szennyezés esetén a népegészségügyi feladatokat ellátó járási hivatal a fürdést megtilthatja a fürdőzők egészségének védelme érdekében. Ez ad garanciát arra, hogy a fürdővíz okozta megbetegedések kockázatát csökkentsük.

- Az éves vizsgálati eredmények alapján Európai Uniós előírások szerint történik a szabadvizek minősítése. A kiváló, illetve a jó minősítés azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben a vizsgált strand vize minden vizsgálat időpontjában megfelelő minőségű volt – eltérés csupán a megfelelőség szintjében fordult elő.

A nyilvánosság bármely tagjának vagy csoportjának képviselője jogosult a fürdővizek kijelölésével kapcsolatban kérdést, észrevételt vagy javaslatot előterjeszteni, melyet az alábbi elérhetőségeken tehet meg:

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya: [[[Xtsv6mGcjTNbmVwZWdlc3pzZWd1Z3lAYm9yc29kLmdvdi5odQ==]]]

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)