Regionális invazív kardiológiai műtőrekonstrukció és új szívkatéteres laboratórium kialakítására került sor a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház I. Belgyógyászatának Kardiológiai Osztályán. A műtőket és a laboratóriumot Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott, valamint a kórház részéről Dr. Révész János főigazgató, Dr. Nagy Gergely kardiológiai osztályvezető főorvos és Dr. Ondrejkó Zsolt főorvos adták át december 21-én.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott és a központi kórház főigazgatója, Dr. Révész János Borsod-Abaúj-Zemplén megye járványügyi és általános egészségügyi helyzetéről egyeztettek az átadást megelőzően. Kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a megye népegészségügyi helyzetén, az országos tekintetben is kedvezőtlen mutatókon közös erőfeszítéssel javítani kell.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tágabb értelemben pedig egész Észak-Magyarország népegészségügyi mutatói kedvezőtlenek, az idült betegségekből adódó halálozás az Európai Unión belül ebben a régióban egyike a legmagasabbaknak. Különösen súlyos a helyzet a szívbetegségek területén. A megyében a keringési betegségeknek betudható halálozás csaknem kétszerese annak, mint ami a legjobb mutatókkal rendelkező hazai megyékben észlelhető, holott az időben alkalmazott modern szívkatéteres és invazív kardiológiai műtéti eljárásokkal a halálozás jelentősen csökkenthető, a betegek életkilátása és életminősége javítható.

Észak-Magyarország egyetlen invazív kardiológiai központja a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház I. Belgyógyászat – Kardiológiai Osztályán található, amely ellátja a teljes megyét és Heves megye keleti felét, sőt mentőhelikopteres szállítás esetén a Nógrád megyei betegeket is. A két szívkatéteres műtőben évente több mint 3 000 szívkatéterezés és 500 pacemaker műtét történt. Az osztály az ország egyik legnagyobb szívinfarktus központja, ahol évi 1 400 beteget szívinfarktus miatt kezelnek, ebből nagyjából 1 000 beteg szorul intenzív ellátásra, körülbelül 100 beteg esetén pedig hirtelen szívhalált követő sikeres újjáélesztés miatt végeznek speciális kezelést. A két katéteres műtő 2004-ben kezdte meg működését és az évről évre bővülő műtétes tevékenységi kör és növekvő orvosi létszám miatt egyre nagyobb igénybevételnek voltak kitéve. Időszerűvé vált az akkor beszerzett és mostanra több mint 15 esztendős, a szív és koszorúerek műtét közbeni leképezését lehetővé tevő röntgen-képerősítők cseréje, továbbá szükséges lett a műtői kapacitás bővítése.

A 2020. év folyamán mintegy 750 millió forintos beruházásból megtörtént a Kardiológiai Osztályon az egyik szívkatéteres és pacemaker műtő felújítása, továbbá kialakításra került egy új katéteres műtő. Komoly sikerként könyvelhető el, hogy az új koronavírus-pandémia miatti járványügyi vészhelyzet és a központi kórházra háruló extrém terhek ellenére sikerült zökkenőmentesen, a betegellátás fennakadása nélkül végrehajtani ezt az országos szinten is jelentősnek mondható egészségügyi beruházást. A két beszerzett röntgen-képerősítő az elérhető legmodernebb eszközök közé tartozik. Az új szívkatéteres egység egy műtőbe integrált, intenzív osztályos felkészültséget nyújtó betegfogadó hellyel is rendelkezik, ezért az infarktusos betegek az Országos Mentőszolgálat segítségével egyből a műtőbe kerülhetnek. Ezzel a lépéssel jelentősen csökkenthető szívinfarktus esetén az elzáródott koszorúsér megnyitásáig eltelt idő, ezáltal nagyobb szívizom terület megmenthető. Fontos előrelépés továbbá, hogy az új műtő önálló légtechnikával és izolált infrastruktúrával rendelkezik, ezáltal alkalmas Covid-19 fertőzött betegek ellátására, anélkül, hogy közben veszélybe kerülne a nem koronavírus fertőzött betegek műtéti kezelése. A járvány második, őszi hulláma alatt az invazív kardiológusok számos Covid-19 pozitív beteg katéterezését sikeresen elvégezték.

Szorosan kapcsolódik a fejlesztéshez, hogy a Kardiológiai Osztályon az invazív kardiológiai műtétekre egy elkülönített, ún. „egynapos” szívkatéteres egységet hozott létre az intézmény, ahol jól megválogatott és erre alkalmas betegek esetén egynapos ellátás keretei között elvégezhető a szívkatéteres műtét vagy pacemaker beültetés. Ez a betegek számára kényelmes megoldás, egyben járványügyi szempontból is kedvező és ugyanolyan fekvőbeteg ágyszám mellett hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé. Az egynapos szívkatéteres egységben önálló személyzet és erre kiképzett, egészségügyi szervező felelős a gördülékeny betegellátás megszervezéséért.

Összességében a fejlesztéssel 2020 decemberére az eddigi 2 helyett 3 invazív kardiológiai műtő és új egynapos szívkatéteres egység áll a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban az észak-magyarországi betegek rendelkezésére. A fejlesztés igen jelentős kapacitásnövekedésre ad lehetőséget, amelyhez a humánerőforrás is rendelkezésre áll, több mint 40 orvos és 90 szakdolgozó tevékenykedik a Kardiológiai Osztályon. A miskolci központ akár önmagában is képes ellátni az egész észak-magyarországi régió invazív kardiológiai betegállományát, bizonyos profilok tekintetében együttműködve országos vagy egyetemi központokkal. A beruházás a kórház vezetése és szakorvosainak reményei szerint hozzájárul a regionális népegészségügyi mutatók javulásához, és alapját képezheti a jövőben egy kardiológiát, angiológiát, szívsebészetet és érsebészetet is magában foglaló komplex szív- és érgyógyászati centrum kialakításának.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)