Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is lehet regisztrálni az államilag támogatott nyári diákmunka programra. A fiatalok június 15-étől regisztrálhatnak a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán, a diákmunka pedig legkorábban július 1-jétől kezdődhet. A vármegyénknek nyújtott csaknem 500 millió forintos támogatásnak köszönhetően több mint 3700 fiatal nyári foglalkoztatása valósulhat meg.

A korai munkatapasztalat és munkajövedelem-szerzés elősegítése érdekében a Kormány június 15-től ismételten meghirdette a ,,Nyári diákmunka 2023." programot, melynek keretében bértámogatást nyújt – a hirdetményben megjelölt feltételeknek megfelelő – munkáltatók részére a 16-25 éves nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához.

A Kormány országosan 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosít a programban, amelyből Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének 500 millió forint áll rendelkezésére, amely felhasználásával több mint 3700 diák nyári foglalkoztatása valósulhat meg.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, és vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, valamint a mezőgazdaságban, a turizmusban vagy a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások kérhetik. Önkormányzatok esetében bértámogatásként a munkabér összegének 100 százalékát térítik meg, amelyből legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 174.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

Ezzel szemben a mezőgazdaság, a turizmus, vagy a vendéglátás területén működő vállalkozások esetében a munkabér összegének 75 százalékát térítik meg legfeljebb 2 hónap időtartamra, amely összegből legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Ennek megfelelően a támogatás maximális összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 174.000 Ft/fő/hó. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A diákoknak előzetesen regisztrálniuk kell a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán, ehhez személyes okmányaikkal, valamint érvényes diákigazolványukkal, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal foglalkoztatási osztályára regisztrálni.

A munkáltatóknak a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a székhelyük, telephelyük vagy a munkavégzés helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve elektronikus úton egy kérelmet kell benyújtaniuk.

A nyári diákmunka programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Járási Hivatalainak foglalkoztatási osztályán kérhető.

(Képünk csak illusztráció! Forrás: THINKSTOCK)

(Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal)