Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is bekapcsolódnak a Magyar Honvédség oltóbuszai a koronavírus elleni védekezésbe.

2021. április 21-27. napok között a honvédség 2 oltóbusza is bekapcsolódik a COVID-19 védőoltások beadásába a megyében; 11 települést (Cserépfalu, Tiszabábolna, Bánhorváti, Taktabáj, Szalonna, Vámosújfalu, Baktakék, Viss, Telkibánya, Vizsoly, Kovácsvágás községekben) keresnek fel egy hét alatt, illetve további 20 környékbeli településről fogadják az oltásra regisztrált lakosságot. Célunk, hogy a kistelepüléseken élőkhöz is a lehető legközelebb vigyük az oltásokat.

A járművek tartózkodási helyszínére, az oltási időpontjára vonatkozó javaslatot a Megyei Védelmi Bizottság állította össze. Az érintett településekről az oltásra regisztráltak előre egyeztetett időpontban, pontos beosztás szerint vehetik fel a vakcinát. Az adminisztrációhoz szükséges informatikai eszközök és személyzet is tartozik a buszhoz, sőt, akár sürgősségi ellátáshoz szükséges felszerelés is rendelkezésre áll. Az oltóanyagot, tűt, fecskendőt a kormányhivatal biztosítja.

Fotó: Havas Anita

Egy oltóbuszon tíz ember dolgozik, köztük orvosok, mentőtisztek, szakasszisztensek, adminisztrátorok. Egy ilyen jármű kapacitásával napi 180 embert képesek beoltani, ez a kapacitás a kisebb települések esetén jelentősen tudja gyorsítani az oltásokat.A honvédségi oltóbuszokon megyénkben a Pfizer-BioNTech vakcináját alkalmazzák.

Az oltóbuszos oltások szervezését a kormányhivatal koordinálta, a megvalósításban a Magyar Honvédség mellett az érintett háziorvosok is részt vettek, az érintettek kiértesítésében, adminisztrációban az érintett önkormányzatok munkatársai is részt vettek.

Az oltóbuszokon történő immunizálási lehetőségről a Polgármesteri Hivatalok tájékoztatták a településen élőket, felhívva a figyelmet, hogy a regisztrációt követően minden nagykorú lakos élhet a védőoltás oltóbuszon történő beadásának a lehetőségével. A lakosok a regisztráció megtételéhez az önkormányzattól is kapnak segítséget.

A környező településekről az oltóbuszhoz az igénylők beutazásának a megszervezésében az önkormányzat nyújt segítséget.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)