Egy évekig üresen álló, elhagyott kórházépületből alakítottak ki korszerű közigazgatási egységet Ózdon. A város központi részén található épület az egymilliárd forintot meghaladó beruházás keretében komplex energetikai fejlesztésen és belső átalakításon esett át és új parkolóhelyekkel is bővült. A fejlesztésnek köszönhetően az Ózdi Járási Hivatal és további négy kormányhivatali osztály is ügyfélbarát feltételek mellett várja a térségben élőket.

A július 2-án rendezett átadó ünnepségen Dr. György István államtitkár beszédében kiemelte: a magyar emberek, ahogyan eddig is, a jövőben is számíthatnak a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban dolgozó kormánytisztviselőkre. Hozzátette, hogy mindezt számos fejlesztéssel támogatják: „Az épületek felújításával javítjuk a munkavégzés és az ügyintézés körülményeit, ahogy itt Ózdon is. Ez is része annak az épületenergetikai fejlesztéssorozatnak, amelynek keretében 2016 óta 30 milliárd forintos uniós forrásból több mint 300 kormányhivatali épületen végeztünk fejlesztéseket. Ezek a fejlesztések jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületeket fenntartható módon tudjuk üzemeltetni, kisebb legyen az energiaigényük. Emellett saját forrásból 2020-ban és 2021-ben összesen 62 épület esetében végzünk felújításokat országszerte, összesen több mint 8,3 milliárd forint értékben” – hangsúlyozta az államtitkár.

A július 2-án rendezett átadó ünnepségen köszöntőt mondott dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár

Az átadó ünnepség kapcsán dr. Domokos Péter miniszteri biztos elmondta: a megye a 23 kormányablakával abszolút illeszkedik az országos rendszerbe és a képviseletek számát tekintve átlagon felülinek mondható. Örömteli hírnek nevezte, hogy a szendrői kormányablakot is hamarosan átadják. Ezen kívül hamarosan a kormányablak buszok számát is megduplázzák, egy új, 3.0-ás korszerű gépjármű segíti majd az ügyintézést. A megyében található 23 kormányablakban 8 NAV ügyfélszolgálattal, 1 pályaudvari kormányablakkal, 3 postaponttal és valamennyi helyszínen videó jelnyelvi tolmácsszolgálattal állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Lórántné Orosz Edit, Riz Gábor, Dr. Alakszai Zoltán, Dr. György István, Dr. Domokos Péter

Az eseményen jelen volt a térség országgyűlés képviselője, Riz Gábor is. „Ma újra jó volt ózdinak lenni, mert ismét visszaadtunk az embereknek valamit a múltunkból a jövőnk számára. Gazdagodott a város egy olyan kulturált szolgáltatási hellyel, amely korszerű módon, digitális eszközökkel, de mégis emberbarát módon segíti az ózdiak hivatali ügyintézését” – hangzott el a képviselő köszöntőjében.

Felújított épületbe költözött az ózdi kormányablak

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott az ünnepségen köszönetét fejezte ki a kormány segítségéért. Kiemelte, hogy ez a felújítás arra is felhívja a figyelmünket, hogy a megye hasonló épületeit értéknek, lehetőségnek lássuk, amivel kell és érdemes élni: „A közigazgatási épületekkel a helyiek örömére formáljuk a városképet és minden állampolgárunknak biztosítjuk a színvonalas, ügyfélbarát szolgáltatást. Az épület felújításával olyan légkört szerettünk volna biztosítani kollégáink számára, amely segíti őket munkájukban és ahová nap mint nap jó érzéssel érkeznek. Hiszen munkájuk, jelenlétük érték” – mondta el köszöntőjében a kormánymegbízott.

Beszédet mondott Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott

A Gyújtó tér 1. szám alatti épület rekonstrukcióját a kormány az elmúlt év őszén nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. A fejlesztés azon kormányzati célkitűzéssel összhangban valósult meg, hogy a területi közigazgatás korszerű és versenyképes infrastrukturális feltételek mellett, ügyfélbarát módon működjön.

Az Ózdi Járási Hivatal felújított épülete

Az új épület földszintjén Kormányablak és Okmányirodai Osztály, emeletén pedig hatósági és gyámügyi osztály várja az ügyfeleket. A járási hivatal tevékenységén túlmenően családtámogatási, nyugdíj- és egészségbiztosítási, földhivatali, népegészségügyi, élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi, valamint építési ügyeket is intézhetnek az épületben. A járási hivatal foglalkoztatási osztálya azonban változatlan helyszínen fogadja az álláskeresőket a polgármesteri hivatal épületében. Az Ózdi Járási Hivatal május 1-én kinevezett vezetője Lórántné Orosz Edit, ózdi születésű foglalkoztatáspolitikai szakember.

(Borsod-Abaúj-Zemplén-Megyei Kormányhivatal)