A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Államigazgatási Kollégium a vármegye államigazgatási vezetőinek rendszeres találkozási alkalma, ahol a vármegyét érintő aktuális kérdésekről konzultálnak a résztvevők. A 2023. évi első ülést február 28. napjára hívta össze dr. Alakszai Zoltán főispán. A tanácskozás vendégelőadói dr. Pilz Tamás miniszteri biztos és dr. Kádár Pál dandártábornok, a Védelmi Igazgatási Hivatal főigazgatója voltak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal rendszeres időközönként kezdeményezi az államigazgatási kollégium összehívását, amin a vármegye államigazgatási, fegyveres és rendészeti szervei is részt vesznek. A szakmai továbbképzésen túl a kollégium célja, hogy szoros együttműködés alakuljon ki a közigazgatási munka színvonalának folyamatos javítása, és hatékonyságának növelése érdekében.


Dr. Pilz Tamás miniszteri biztos „A kormányzati deregulációs törekvésekről – azaz, hogyan legyen észszerűbb az állam működése?” címmel tartott előadást a résztvevőknek. Ezt követően dr. Kádár Pál dandártábornok, a Védelmi Igazgatási Hivatal főigazgatója a védelmi igazgatás reformjának aktualitásairól és a területi államigazgatás szereplői számára releváns gyakorlati kérdéseiről beszélt.

Dr. Alakszai Zoltán az ülésen kiemelte a járási rendszer megújításának jubileumát. Ismertette, hogy 2013. január 1-jével került sor a járási rendszer megújítására az államigazgatási területi egységek összhangjának biztosítása és a polgárközeli államigazgatás létrehozása céljából, melynek keretében 175 járási, továbbá 23 fővárosi kerületi hivatalt alakítottak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 16 járás és járási hivatal jött létre.


„E folyamat célja az volt, hogy az állam és az állampolgárok viszonyát újradefiniálják annak céljából, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Maga a járás kifejezés is erre utal: a cél az volt, hogy az állam egy napi járásra legyen mindenkitől” – emelte ki a főispán. Mint mondta, 10 év alatt számos változáson ment keresztül e rendszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a mindennapi működés gördülékenyebbé tételének módját. „Azt a célt, hogy az államot közelítsük az állampolgárokhoz, elértük. Ezt példázzák az ügyfélbarát kormányablakok, a kormányablak buszok, vagy az ügysegédi rendszer kialakulása is. Kijelenthetjük, az állam most már jóval kevesebb mint egynapi járásra elérhető. A 21. században azonban ez még mindig sok, ezért a célunk az, hogy ez a távolság csupán egy kattintásnyira csökkenjen. Kollégáim, e területen, az elmúlt egy évben számos eredményt értek el.”

Dr. Alakszai Zoltán főispán kiemelte, a vármegye 16 járási hivatalának vezetői rendkívül nagy helyismerettel rendelkeznek, ami egy ekkora régió tekintetében kiemelten fontos. „Mi vagyunk a legtöbb településsel rendelkező vármegye, ezért elengedhetetlen, hogy szervezetten tudjunk dolgozni. Ebben hatalmas előnyt jelent számunkra, hogy a járási hivatalok és azok vezetői ’folyamatosan terepen vannak’. Személyesen is hálás vagyok a 16 járási hivatalvezetőnek azért a munkáért, amit a vármegye érdekében tesznek.”

Az ülés végén elismerő okleveleket adtak át azon járási hivatalvezetőknek, akik 10 éve megszakítás nélkül – a járási hivatalok megalakítása óta folyamatosan – szolgálják az állampolgárokat.


Elismerésben részesült járási vezetők:

 

  • Dr. Hudák Zita, az Edelényi Járási Hivatal vezetője,
  • Dr. Ináncsi Tünde, a Szerencsi Járási Hivatal vezetője,
  • Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője,
  • Dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője,
  • Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője,
  • Tóthné dr. Galambos Andrea, a Sátoraljaújhelyi Járási Hivatal vezetője,
  • Tóthné dr. Kotány Beáta, a Gönci Járási Hivatal vezetője,
  • Dr. Lukács Irén, aki jelenleg a Tiszaújvárosi Járási Hivatal hivatalvezetője, azonban a járási rendszer kialakításakor főigazgatóként koordinálta a folyamatot.

 

 

(Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal)