A magyar katonák az elmúlt időszakban is bebizonyították, hogy rájuk minden helyzetben számíthatunk, amikor a magyar emberek védelméről van szó: helyt álltak a koronavírus elleni küzdelemben is és a legmodernebb eszközökkel védik hazánkat – fejtette ki a magyar honvédelem napján dr. Alakszai Zoltán. Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja a bánkúti NATO-radarnál tett látogatása során fejezte ki tiszteletét a honvédség munkája iránt.

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott a bánkúti NATO-radarnál

A bánkúti NATO-radar 2006 óta vesz részt hazánk légterének védelmében. A leginkább focilabdára emlékeztető speciális anyagból készült gömb nem ismeretlen a sípályák látogatói és a túrázók számára, de azt kevesen tudják, hogy a radomnak nevezett építmény egy rendkívül modern, 3D-s NATO radart véd az időjárás viszontagságaitól.

NATO Radar Bánkút

Dr. Alakszai Zoltán – aki egyúttal a Megyei Védelmi Bizottság elnöke is – Király János mérőpontparancsnok kíséretében személyesen tájékozódott a bánkúti NATO-radar szerepéről és megismerkedett a szolgálatot teljesítő katonák munkájával is. A helyszíni szemlén a kormánymegbízott elmondta, hogy a Magyar Honvédség a kor színvonalán álló haderővé vált, amely rangot vívott ki nem csak idehaza, de a 22 éve tartó NATO-tagságunk ideje alatt a nemzetközi szövetségben is. Dr. Alakszai Zoltán a Magyar Honvédség helytállását elismerésre méltónak nevezte, amely képes sokoldalúan bekapcsolódni a haza védelmébe, amit a koronavírus elleni küzdelemben is tanúsított. Katonáink jelmondata, „A Hazáért” valamennyiünk számára ösztönzésként szolgálhat arra, hogy a hazánkért tevékenykedjünk – fogalmazott.

Dr. Alakszai Zoltán a Magyar Honvédség helytállását elismerésre méltónak nevezte

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját.

(Fotók: Havas Anita)

(Borsod-Abaúj-Megyei Kormányhivatal)