Immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Önkormányzat megyénk értékeinek napját. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjében a rendezvény hiánypótló jellegére mutatott rá, mivel az a Békés megyei egységet, az itt élők összefogását és összetartozását hivatott erősíteni.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójának kezdetén a két testvérmegye, Arad és Bihar megye díszvendégeinek köszöntői hangzottak el. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke beszédében a megyénkkel szomszédos Bihar megye – nem csak térbeli – közelségét hangsúlyozta.  A jövő vonatkozásában a turisztikai kapcsolatok kétoldalúságának erősítését szorgalmazta, s ezzel összhangban számolt be kezdeményezésükről, mely a Bihar-hegység térségében található turistatáblákat látja el magyar nyelvű feliratokkal, kiegészítve történelmi magyar leírásokkal. Az Arad Megyei Tanács képviseletében, ugyancsak a Megyenap díszvendégeként, Dan Codre szintén a határ-menti kapcsolatok és együttműködések további fejlesztésének szándékáról szólt, s kiemelte, hogy bár határ választja el a Békés és Arad megyében élőket egymástól, a határ menti emberek lelkében nem létezik választóvonal, hiszen a magyar és a román közösség együtt, egymással békében él mindkét régióban.

A megnyitó során Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően mára újra jó érzéssel töltheti el az itt élőket nemcsak magyarnak, de vidékinek, Békés megyeinek lenni.

– Újra büszkék lehetünk településeinkre és szűkebb környezetünkre. Összetartozásunk utat mutat a jövőben és megőrzi a jelen értékeit – fogalmazott beszédében a kormánymegbízott.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a nagyszabású Megyenapon idén 30 települési értéktár, több mint 70 megyei kézműves és kistermelő, valamint a megyében élő öt nemzetiség is bemutatkozik. Dr. Nagy István agrárminiszter, a Megyenap fővédnöke képviseletében Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes üdvözölte a rendezvényre ellátogatókat. A kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter gondolatait dr. Ragány Misa megbízott főosztályvezető osztotta meg a jelenlévőkkel.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy Békés megye az ország éléskamrája, amihez elkülöníthetetlenül hozzájárulnak az itt élő szorgalmas gazdák és nagy tudású szakemberek. Köszöntőjében a települési értéktárak és a helyi értékek útján megszólított élő közösségekre Sipos Andrea, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának vezetője hívta fel a figyelmet. A székelyföldi Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor a rendezvény vendégeként szólt a megjelentekhez.

A megnyitóünnepségen végül a rendezvény életre hívója, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály fejezte ki köszönetét valamennyi támogatónak, a résztvevőknek, és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az esemény sikeres megvalósításához.

(Békés Megyei Kormányhivatal)