Legkevesebb kétezer 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Békés megyében. A program megvalósításához a kormány több mint 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

A kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Nyári diákmunkaprogramot, így július 1. és augusztus 30. között országosan mintegy 25 ezer diák juthat munkához és jövedelemhez.

A tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, illetve egyházi jogi személy lehet. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát, a mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén az állam a munkabér 75 százalékát fizeti meg.
A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Vagyis ez szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében havi 125.550 forint munkabér, szakképzettséget igénylő munkakörök esetében pedig 164.250 forint munkabér támogatását jelenti.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, ezt akár már most is megtehetik. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Békés Megyei Kormányhivatal)