A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében szeptember 19-20-án Békés megyéből a gyulai evangélikus templom, a békéscsabai evangélikus nagytemplom, a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum, a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban a Török torony, valamint a Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely és Csolt-Monostor Romkert nyitja meg kapuit ingyenesen a látogatók előtt.

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjai programsorozat különlegességét az adja, hogy egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt.

A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött formában vagy akár regisztráció nélkül.

Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

Szintén hangsúlyt kapnak azok a műemlékek, amelyeket a magyar állam gondoz, illetve használ, továbbá azon a beruházások, amelyek jelentős állami közreműködéssel valósulnak meg. A program részeként így két napra látogathatóvá válnak a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram egyes épületei, Nemzeti Emlékhelyek, valamint a Modern Városok Program, egyes beruházásai is.

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat mára több, mint 50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket. Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fel a figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontaktszemélynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.

A Miniszterelnökség megbízásából készített Békés megyei kisfilm ide kattintva megtekinthető.

(Békés Megyei Kormányhivatal)