A Békés Megyei Kormányhivatal a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság Békés Megyei Területi Csoportjával, illetve a Békés Megyei Mérnöki Kamarával karöltve „Földmérő napok” elnevezéssel, két napos szakmai konferenciát rendezett a földméréssel, térképészettel, távérzékeléssel, földüggyel, térinformatikával, illetve a szakma történetével foglalkozó szakemberek részére a kormányhivatal Derkovits sori főépületében.

A laikusok számára – egy mondatban – a legkiválóbban talán Tóth László ezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata korábbi szolgálatfőnöke summázta a rendezvény lényegét, aki előadásában – a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel is elismert – Klinghammer István akadémikus, földrajztudós gondolatait idézve úgy fogalmazott: „A földrajz térbeli történelem, a történelem időbeli földrajz és mindkettő közös nyelve a térkép.”

Maradva az események soránál, a tizenegyedik Földmérő napok résztvevőit elsőként dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte.

- Nagyon fontos a kormányhivatal számára, és ez összefügg közösségépítő szerepünkkel is, hogy a szakma képviselőinek fórumot teremtsünk a tapasztalatcserére, az ismeretszerzésre és a technológiai újítások megismerésére – hangsúlyozta beszédében és köszönte meg a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, a Békés Megyei Mérnöki Kamara szervezésben nyújtott segítségét dr. Krizsán Anett.

- Idén hét területi csoport szervezett földmérő napot szerte az országban, Békéscsabán, a két napos rendezvénnyel zárjuk az esztendőt. Azt is ki kell emelnem, hogy 2019. július 4-6-a között ugyancsak itt rendezzük meg a kétévente esedékes földmérő vándorgyűlésünket – adta hírül dr. Ádám József, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság elnöke.

Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy a sikeres együttműködés szülte a rendezvényt.

- Kiemelten fontos a termőföld mennyiségének hosszú távú megőrzése, fenntartása, az elektronikus ügyintézés bevezetése, a precíziós mezőgazdaság támogatása, illetve a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése – nyomatékosította az Agrárminisztérium földügyi stratégiáját ismertetve Zalaba Piroska, az Agrárminisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály Földmérési és Térinformatikai Osztálya vezetője.

„Napjainkban az élet számos területén komoly kihívásokkal nézünk szembe. Említhetjük a klímaváltozást, a fenntartható gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődést, melynek kezelésében a földmérésnek, helymeghatározásnak kiemelt szerepe van, azonban az egyik legnagyobb kihívásnak – mely minden szakmát érint – a negyedik ipari forradalmat tartom... – emelte ki köszöntőjében Oláh Róbert, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya Térinformatikai Osztályának vezetője.

Üdvözölte a szakmai konferencia résztvevőit Kozsuch Kornél is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke kifejtette: a kamarának is az a célja, hogy rendeződjön az osztatlan közös tulajdon sorsa.

Szalay László ezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke „Katonai topográfiai térképezés” elnevezéssel tartott előadásában azt is megemlítette, hogy jövőre centenáriumát ünnepli a magyar katonai térképészet.

Tóth László ezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata korábbi szolgálatfőnöke „A Kígyós-puszta a tatárjárás idején” címmel, míg dr. Sóvári Tibor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezető-helyettese az aktuális feladatok témakörében tartott előadást.

A geodézia képviselői csütörtökön is számos szakmai előadáson vehetnek részt.

(Békés Megyei Kormányhivatal)