A Baranya Megyei Kormányhivatal által meghirdetett – országosan egyedülálló – "Önindító 2019" program 2020. szeptember 30-án zárul. Ez alkalomból kiadványbemutatóval egybekötött sajtótájékoztató keretében ismertették az eredményeket, illetve a folytatással kapcsolatos terveket. Az eseményen a program résztvevői is megosztották a jelenlévőkkel a képzéssel, a támogatással, illetve az ennek köszönhetően elindult vállalkozásukkal kapcsolatos tapasztalataikat.

A rendezvényen dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott kiemelte: az első, még 2013-ban indult „Önindító” program sikere után nem volt kérdéses, hogy ezt a kezdeményezést a Baranya Megyei Kormányhivatal folytatni, támogatni fogja. Mint elmondta, az azóta eltelt időszakban a program többször is megújult, az évek során szerzett tapasztalatokat felhasználva, a munkaerőpiac változásaihoz alkalmazkodva frissítették az eredeti koncepciót.
– Büszkék vagyunk erre a programra, amelyből mára számos sikeres vállalkozás nőtte ki magát. Továbbra is fontos számunkra, hogy segítsük mindazokat, akik alkotó tevékenységükkel színesítik a város, a megye életét, hatást gyakorolnak a térség kulturális és gazdasági környezetére. A jövőben szeretnék arra is lehetőséget biztosítani, hogy az egykori „önindítósok” újra találkozzanak, és műhelymunka keretében egymással is megoszthassák jó gyakorlataikat – tette hozzá.

Dr. Tigelmann Éva főosztályvezető arról adott tájékoztatást, hogy a most záruló program 15 résztvevője sikeresen teljesítette a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak közreműködésével megvalósított vállalkozói képzést. Mint mondta, öt fő részesült a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban, amelyet az induló vállalkozáshoz kapcsolódó beruházásra fordíthattak, és további két fő kezdte meg a vállalkozói tevékenységét a kormányhivatal által biztosított hat havi bértámogatás igénybe vételével.

Dr. Bedő Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának innovációs igazgatója a program keretében zajlott képzésről beszélt. Mint elmondta, maga is oktatóként, mentorként segítette a résztvevők felkészítését. Kiemelte: a legnagyobb siker számára is az, amikor azt látja, hogy a vállalkozói felkészítés eredményeként egy jó ötlet megvalósul, és munkát, megélhetést, új célokat ad annak, aki megálmodta.

A program jelenlegi résztvevői közül Finak Gábor arról beszélt, mit jelentett számára a kormányhivatal által meghirdetett pályázati lehetőség. Mint elmondta, közalkalmazotti státuszból váltott a vállalkozói szférába. Sokan nem értették a döntését, de számára a program csak megerősítette, hogy jó úton jár, az „Önindító” megteremtette számára azt a lehetőséget, hogy megszerezze az asztalosipari vállalkozásához szükséges – pénzügyi, adózási, üzletvezetési, kommunikációs és marketing – ismereteket, valamint beszerezze a minőségi munkához szükséges eszközök egy részét is.

Fellegvári András cipőkészítő a tavalyi program résztvevőjeként már arról számolt be, hogy milyen kihívásokkal jár egy sikeres vállalkozás működtetése. Arra emlékezett vissza, hogy amikor a programhoz álláskeresőként csatlakozott még maga sem hitte, hogy ennyi megrendelése lesz. Bár sokféle forgatókönyvet készített, arra nem készült, hogy a vártnál is jobban alakul a piacra lépés és folyamatosan bővül a megrendelőinek köre. – Jó, ha az embernek a gyors növekedés okozza a legnagyobb problémát, de erre is fel kell készülni. Bízom benne, hogy a most induló vállalkozási ötletek is hasonló pályát fognak befutni – zárta előadását.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)