Eddig csak a fővárosban működött olyan Gépjármű Ügyintézési Pont, amely október 5-én nyílik meg Pécsett, az Indóház téri kormányablak helyén. A speciális ügyfélszolgálat a Baranya Megyei Kormányhivatal kormányablakaiban végzett közlekedési-igazgatási munka, a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés színvonalának javítása érdekében jön létre.

A nagyobb gépjármű-kereskedők, márkaképviseletek vagy szállítmányozási cégek esetében gyakran előfordul, hogy egyszerre akár több száz gépjárműhöz tartozó engedélyezést szeretnének elintézni a kormányablakokban. Ez az általános ügymenet keretein belül nehezen kezelhető és sokszor a többi ügyfél, valamint az érintett kereskedő szempontjából is nagyon időigényes folyamat. – Ezeknek a helyzeteknek az ügyfélbarát, hatékony megoldása, a várakozási idő további csökkentése érdekében hoztuk létre az új Gépjármű Ügyintézési Pontot – mondta el dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott. Hozzátette: A Baranya Megyei Kormányhivatalban most bevezetett új módszer már sikeresen vizsgázott a fővárosban.

Az új ügyintézési ponton nem lesz klasszikus ügyfélfogadás, a gépjármű-kereskedők előre leadják a szükséges dokumentumokat, majd egy későbbi időpontban visszatérve vehetik át az elkészült forgalmi engedélyeket, törzskönyveket. Az iratok feldolgozása alapvetően háttérmunkát jelent az ügyintézőknek. Mint azt a kormánymegbízott kifejtette, a baranyai Gépjármű Ügyintézési Ponton hét fő dolgozik majd, akiknek többségét a pécsi kormányablakok munkatársai közül választották ki. Dr. Horváth Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy az új ügyfélszolgálat jelentős terhet vesz le a megyében működő többi kormányablakról, amelyekben ezáltal az egyszerű, egy-egy gépjárművet érintő ügyintézés esetén jóval rövidebb lesz a várakozási idő.

A Gépjármű Ügyintézési Pont kialakítását követően a négy pécsi kormányablak közül háromban – a Kossuth téren, a Kertvárosban és Uránvárosban – továbbra is intézhető lesz majd valamennyi, már megszokott ügytípus, ráadásul ezekben meghosszabbított nyitvatartással várják az ügyfeleket. A pécsi vasútállomáson működő ügyintézési ponton október 5-e után viszont már csak a speciális ügyfélkör – gépjármű-kereskedők, márkaképviseletek vagy szállítmányozási cégek képviselői – által leadott dokumentumokkal, kérelmekkel foglalkoznak.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)