A Baranya Megyei Kormányhivatal agrártámogatásokért felelős szervezeti egységének munkatársai az elmúlt hónapokban helyszíni ellenőrzések keretében vizsgálták a megye gazdálkodóit. A kötelező ellenőrzések a területhez kötött támogatási jogcímek elbírásához, kifizetéséhez szükségesek.

Az idei év tavaszán összesen 43, a hazai termelők jelentős körét érintő közvetlen agrártámogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehetett az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni. Az ehhez kapcsolódó ellenőrzések első üteme szeptember közepén zárult le.

A megyében 9500 hektárnyi területet lemérve, több mint 1400 tábla hasznosítását, gyommentességét ellenőrizték a kormányhivatal szakemberei, akik ennek során 40.000 kilométernél is többet tettek meg a baranyai utakon. A helyszíni szemlék keretében a támogatási igénylésben beadott adatok és valós használat összevetése történik meg, amely során kiszűrik a jogosulatlan támogatást igénylőket.

Az idei ellenőrzések tapasztalata, hogy a gazdálkodók több olyan eddig nem támogatott területre is beadták a támogatásigényléseket, melyek a mai napig nincsenek művelt állapotban, nem gyommentesek, így a kultúrállapotban tartás minimumkövetelményeinek sem felelnek meg. Sok volt a nem megfelelően művelt gyepterület, parlagterület. A csapadékos időjárás következtében sok helyütt nem voltak megfelelően karbantartott földes utak, művelő utak, gyakoriak az erdőszélre kivetett kultúrák, a műveletlen, elhanyagolt táblaszélek, továbbá az el nem fogadható, elsősorban a még művelés alá nem vont és a tarvágott részek, amelyek nagyjából az ellenőrzött területek 35 százalékánál jelentettek problémát. A területeken végzett ellenőrzésekről a támogatást igénylők az ősz során ellenőrzési jegyzőkönyvet kapnak, melyben a nem teljesített kritériumokra, méréssel kapcsolatos adatokra a kézhezvételt követő 8 napon belül tudnak észrevételt tenni.

Az idei évben még számos helyszíni ellenőrzés vár a gazdálkodókra. Ezek során különös figyelmet fordít a hivatal az ökológiai másodvetésekre, a gyommentességre, a hasznosításra és a művelt területekre, valamint a jogcímekhez kapcsolódó papíralapú dokumentumok (pl. gazdálkodási napló, permetezési napló stb.) vizsgálatára is. Annak érdekében, hogy a megyében minél magasabb legyen a sikeres támogatási kifizetések száma, fontos, hogy a jövőben a gazdák nagyobb figyelmet fordítsanak az igénylési, támogatási feltételek betartására.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)