Baranya megyében is egyre több esetben jelent egyedüli megoldást az arra rászorulók számára egy olyan gondok személye, aki szakszerűen tudja ellátni a törvényes képviseletet és segítséget, támogatást nyújt a gondnokolt személy számára ügyeinek intézésében. Azok számára, akik vállalják ezt a feladatot, a kormányhivatalok rendszeresen szerveznek képzéseket.

A hivatásos gondok főállásban vagy megbízási jogviszony keretében azon gondnokság alá helyezett személyek képviseletét látja el, akinek nincs olyan családtagja, aki vállalná a gondnoki tisztséget.

A kormányhivatalok kellő számú jelentkező esetén hivatásos gondoki képzést szerveznek, amelynek elvégzése feltétele a tisztség betöltésének. A képzés célja, hogy megfelelő ismereteket nyújtson a korlátozottan cselekvőképes és a cselekvőképtelen személyek személyi és vagyoni jogai érdekvédelmének ellátásához.

A soron következő, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által szervezett képzésre október végéig akár Baranya megyéből is lehet jelentkezni. A képzésről ide kattintva lehet tájékozódni. A hivatásos gondnoki tevékenységgel kapcsolatban pedig a (72) 795-631-es telefonszámon kérhető további információ.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)