Több száz álláskereső érdeklődött a térségben elérhető nyitott pozíciók iránt a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett állásbörzén, amelyet idén a TOP-6.8.2-16-PC1-2018-00001 „Pécs Paktum II.” elnevezésű európai uniós program keretében rendeztek meg.

A kihelyezett standokon ezúttal 35 munkáltató képviselője várta a munkát keresőket, hogy személyesen tájékoztassa őket az álláslehetőségekről. Az érdeklődők számos – az adott munkakörben elvárt végzettség szerint csoportosított – ajánlat közül kereshették meg a számukra leginkább megfelelőt, illetve személyesen is leadhatták önéletrajzukat a megjelent cégek munkatársainál.

A nyitott pozíciók több szakmacsoportból kerültek ki: a jelentkezők többek között a gépipar, a mezőgazdaság, a vendéglátás-idegenforgalom, az informatika, az élelmiszeripar és a közlekedés területén meghirdetett ajánlatok közül is válogathattak. Az jól látszott, hogy a vállalkozások leginkább a képzett munkaerőt keresik.

Az állásbörze kísérő programjaként munkáltatói igények megismerése érdekében fórumot is szervezett a kormányhivatal, ahol Bodó Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár és dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott reagáltak a felvetésekre.

Mint azt Bodó Sándor hangsúlyozta, jelenleg Baranyában is nagyon jók a foglalkoztatási adatok, itt is többen dolgoznak, mint a járvány megjelenése előtt, éppen ezért új irányok keresnek a munkáltatói, munkavállalói támogatások terén. Példaként említette, hogy a jövőben nagyobb figyelmet és több kormányzati forrást szánnak a cégeken belüli átképzési folyamatok támogatására. Mint mondta, ez lehetővé tenné, hogy már akkor lépni tudjanak, amikor még csak az előjelei mutatkoznak egy-egy vállalkozásnál a problémának.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott arról beszélt a fórumon, hogy az eddigi foglalkoztatáspolitikai intézkedések sikerét jól mutatja, hogy jelenleg mind országosan mind Baranyában a járvány kitörését megelőző időszak adatainál is kedvezőbb a foglalkoztatási ráta.

- A kormány gyors döntéseinek és a munkaerőpiac nehéz helyzetbe került szereplőinek biztosított jelentős forrásoknak köszönhetően rövid időn belül több, mint tízezer munkahelyet sikerült megóvni – emlékeztetett a kormánymegbízott. Hozzátette: a kormányhivatal munkaügyi szakemberei is folyamatosan azon dolgoztak, hogy a támogatások mielőbb oda kerülhessenek, ahol azokra leginkább szükség van, és senki ne veszítse el a munkáját a pandémia miatt.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)