A kormány döntést hozott arról, hogy a folyamatos kifizetések felgyorsítása érdekében a vírusválság miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipar, turisztika és szórakoztatási szektor vállalkozásai utófinanszírozás helyett ezentúl előleg formájában juthatnak hozzá az ágazati bértámogatáshoz.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az igényelt források minél előbb eljussanak az érintett vállalkozások számláira. A kormányzati segítség a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással érkezik a cégekhez, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején. A kifizetés egy összegben történik, novemberig visszamenőlegesen.

 

Az elszámolási rendszer úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően fogják ellenőrizni. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhoz szállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak.

 

Baranya megyében ez idáig 532 munkáltató, közel 4000 munkavállaló után kért támogatást, és a Baranya Megyei Kormányhivatal már több mint 1 milliárd forintot utalt az érintett vállalkozások számlájára.

 

A veszélyhelyzeti intézkedésekkel együtt az igénylés határideje is meghosszabbodott 2021. március 10-ig. A támogatási kérelmeket a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályára lehet benyújtani.

 

(Baranya Megyei Kormányhivatal)