A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya (a továbbiakban Népegészségügyi Főosztály) az elmúlt négy hónapban is kiemelt figyelmet fordított az egészségfejlesztésre, egészségmegőrzésre.

Ennek során olyan programokat szervezett, amelyeknek résztvevői és hallgatói megismerkedhettek az egészséges életmód, életvitel legfontosabb elemeivel és bővebb ismereteket szerezhettek a dohánytermékek, az alkohol, valamint a különböző drogok egészségkárosító hatásairól.

A rendezvények jelentős része iskolai program volt, amelyek keretében 81 tanórát tartottak általános iskolásoknak és 44 tanórát középiskolásoknak. Általános tapasztalat, hogy a fiatalok a 10 pécsi és az 5 „vidéki” köznevelési intézményben (Bóly, Kétújfalu, Egyházasharaszti, Komló – 2 intézmény) nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásokat és aktívan részt vettek a foglalkozásokon. A felsorolt témákon kívül a köznevelési intézmények kérésére előadásokat tartottak a háztartási vegyszerek használatáról, azok veszélyeiről, az általános higiéniáról, a szexuális életről és a HIV-AIDS megelőzéséről.

A Népegészségügyi Főosztály a fiatal korosztály mellett a felnőttekről sem feledkezett meg. Lakossági programjaikat 2 pécsi és 4 vidéki rendezvény fémjelzi, amelyek közül kiemelkedik a Dunaszekcső Otthonka Egyesülettel közösen szervezett lakossági egészségnap, ahol egyéni egészségi állapotfelmérést és tanácsadást is végeztek. Mecseknádasdon a Faluházzal együtt rendezett 2 előadáson a változó kor volt a fő téma. Elsősorban hátrányos helyzetben lévőknek szóló programként bonyolították a pécsi Vadrózsa Biztos Kezdet Gyermekházban a a fogápolásról, szájhigiéniáról szóló előadást, ahol szülők és gyermekeik együtt vehettek részt.

Nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Pécsi Tudományegyetem Térségi Szűrési és Diagnosztikai Központtal közösen „Szűrési staféta” elnevezésű programjukat. A kistelepüléseken élő hölgyek számára 5 helyszínen, összesen 1232 fő részvételével kamionos mammográfiás vizsgálatot végeztek, lehetőséget adva a vizsgálatra azoknak, akiknek a megyeszékhelyre történő utazás nehézséget okoz. A kezdeményezésnek az is külön hangsúlyt ad, hogy kamionos mammográfiás szűrésre jelenleg az országban egyedül Baranya megyében van lehetőség.


(Baranya Megyei Kormányhivatal)