Önkéntes katonai szolgálatra várja a jelentkezőket a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. Az Önkéntes Tartalékos Rendszer legújabb elemével elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani, de nemtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhet.

Egy nemzet hadereje a hivatásos és szerződéses katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik. Magyarországnak is szüksége van olyan önkéntesekre, akik támogatják a katonák munkáját, veszélyhelyzetben sem riadnak vissza a segítségnyújtástól. Az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatójaként a honvédség stabil megélhetést kínál, akár átmeneti, akár hosszútávú munkalehetőséget keres. Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a Magyar Honvédség legújabb, rugalmas szolgálati formáját, a hat hónapra vállalható Önkéntes Katonai Szolgálatot.

Az új típusú szolgálati formára nagykorú, belföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább általános iskolai végzettségük van. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés. A programra az ország minden megyéjében és Budapesten is biztosítunk helyszínt, a kiképzést pedig minden olyan helyen elindítjuk szeptember 15-én, ahol a jelentkezők létszáma eléri a húsz főt.

A program első két hónapja alapkiképzésből áll, ezután ugyanott folytathatja az általános képzést, vagy speciális szakterületen próbálhatja ki magát – így akár ejtőernyősnek vagy búvárnak is tanulhat, de lehet harcjármű-kezelő is. Amennyiben a szakkiképzés helyszíne távolabbi helyőrségben van Öntől, a honvédség ingyenes laktanyai elhelyezést biztosít.

Az első két hónapban a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami jelenleg bruttó 167 ezer Ft (nettó 111 055 Ft). Aki a program második részét speciális területen folytatja, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely jelenleg bruttó 219 ezer Ft (nettó 145 635 Ft). Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. A képzés nem hosszabbítható meg, viszont bármikor megszakítható. A hat hónap alatt (és utána is) választhat más szolgálati formát: dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, legkésőbb 2021. augusztus 31-ig keresse fel a Magyar Honvédség toborzó irodáját.

Baranya megyében:
MH KIKNYP 19. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
Pécs, Kisfaludy utca 5.
+36 72/513-900
[[[QwgMDCWTN8NgrQjjJTYmFyYW55YS50b2JvcnpvQG1pbC5odQ==]]]
Hétfő - csütörtök: 8:00 – 15:30
Péntek: 8:00 – 12:00

(Baranya Megyei Kormányhivatal)