A 2015. év 6. hetében, az ország más részeihez hasonlóan Baranyában is tovább zajlik és tetőpontjához közelít a magas intenzitású influenzajárvány. Kiemelkedő az aktivitás a Mohácsi Járás területén, de a megye többi járásában is emelkedő tendenciát mutat.

A betegek jelentős arányban az iskolás gyermekek és a fiatal felnőttek között fordulnak elő, de a középkorúak aránya is jelentős. Hasonlóan az előző hetekhez az Influenza A(H3N2) vírus dominanciája egyértelmű, de az Influenza A(H1N1)pdm09 vírus is jelen van. Az RS vírus cirkulációja továbbra is észlelhető. Egy kórházi és egy óvodai közösségi járványt jelentettek, a kórokozó még nem ismert. Látogatási tilalom van érvényben a PTE Klinikai Központban, a Mohácsi, Szigetvári és a Siklósi Kórházakban.

Európa vonatkozásában az 5. heti adatok állnak rendelkezésre, mely alapján harminc országokban emelkedő intenzitású, széles körben terjedő az influenzajárvány. Magas az intenzitás Magyarországon kívül Olaszországban, Belgiumban, Luxemburgban és Lettországban.  Az ECDC adatai alapján a tárgyhéten is az Influenza A(H3N2) vírus dominál a légúti mintákban, a kórházba került súlyos állapotú 65 év feletti korosztályban növekvő számú halálesetet okoz.

Javasolt honlapok:

Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Budapest: www.antsz.hu

Országos Epidemiológiai Központ, Budapest: www.oek.hu

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), Stockholm: www.ecdc.europa.eu

Egészségügyi Világszervezet: www.who.int


(Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv)